Stiekeme geluidsopname vaker gebruikt als bewijslast bij ontslag

0
1856
Stiekeme opnamen bijna altijd toegelaten bij rechtszaak

Opnames maken van gesprekken is steeds makkelijker geworden, zeker met de komst van de smartphones. Steeds meer werknemers gebruiken stiekeme opnames als bewijslast bij problemen. Verzekeraar Achmea constateert hierin een trend maar vraagt zich terdege af of het verstandig is.

Rechters maken er over het algemeen geen probleem van, die laten opnames meestal gewoon toe. Of die nu met medeweten van de gesprekspartner zijn opgenomen of niet. De verzekeraar zag in 2018 ruim 12.000 ontslagzaken voorbijkomen waarbij in sommige zaken geluidsopnamen werden gebruikt.

Jurist Bert Kersten geeft aan dat het maken van opnames niet altijd zonder risico is. “Stel dat iemand dit vaker doet dan zegt dat iets over de vertrouwensrelatie en de onderlinge samenwerking. Hiermee loop je ook het risico dat sprake kan zijn van een onwerkbare arbeidsverhouding, met een ontslag tot gevolg.”

Kersten zegt dat het maken van geluidsopnames niet verboden is bij wet in Nederland. “rechters willen altijd weten: wat is er precies gezegd en door wie. Zo’n opname, daar zijn ze dus hartstikke nieuwsgierig naar.” Kersten kent geen zaken waarbij de rechter het inbrengen van opnamen niet toeliet.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here