Misdaadstatistieken mogelijk gemanipuleerd door politie

0
3149
Misdaadstatistieken mogelijk gemanipuleerd door politie

Misdaadstatistieken blijken mogelijk te worden gemanipuleerd door de Politie. Zo zouden de wetsdienaren strafbare feiten niet verwerken waardoor het lijkt of er meer zaken worden opgelost.

Zo noteren agenten zaken als opgelost terwijl dat niet zo is en worden burgers ontmoedigd om verder aangifte te doen van een strafbaar feit. Ze zeggen desgevraagd bewust mee te werken aan het verdraaien van de cijfers omdat ze met gebrekkige systemen werken. Dit zou onder druk van leidinggevenden gebeuren. Ook worden misdrijven onder een andere categorie ingeboekt. Vier op de tien agenten zegt dat het aantal opgeloste misdrijven hoger wordt voorgesteld dan het werkelijke aantal.

Volgens de misdaadstatistieken zouden de misdaadcijfers met ruim dertig procent zijn gedaald. Dit cijfer zou dus tot stand zijn gekomen door manipulatie en zou in werkelijkheid veel lager liggen. Agenten zien uit eigen waarneming eerder een stijging dan een daling van gepleegde misdrijven.
11 procent van de geregistreerde misdrijven gaat om vernieling terwijl daar ook een heel ander delict achter schuil kan gaan. Zo verteld een agent uit Amsterdam: “We hadden te maken met een golf van inbraken in auto’s door een zeer brutale groep inbrekers. Ze sloegen de ruiten in van alle auto’s en gingen daarna rustig kijken of er wat in lag. De leiding bepaalde toen: geen spullen weggenomen? Dan zetten we de registratie om naar vernieling.”

Kopschef Erik Akerboom is het pertinent onwaar dat er druk zou worden uitgeoefend om de cijfers te manipuleren: “Kom maar met namen en rugnummers. Ik wil weten waar dit dan gebeurt. Van mij komt geen enkele impuls om mensen aan te zetten tot downgraden. En ik garandeer dat iedereen hierover bij de leidinggevende of vertrouwenspersoon terecht kan. En zo niet, dan kunnen ze uiteindelijk bij mij terecht. Ook vanuit de politiek bestaat geen druk om te manipuleren met cijfers. Totaal niet. De criminaliteitscijfers dalen alleen maar.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here