Duizenden voortvluchtige criminelen hebben gevangenisstraf openstaan

0
976
Voortvluchtige

In Nederland heeft ruim driekwart van de 11 duizend voortvluchtige criminelen een gevangenisstraf van minder dan twee maanden openstaan. Dit werd duidelijk in het rapport ‘De Onvindbaren’, dat donderdag uitkwam. Het uitgebreide rapport is gemaakt in opdracht van het onderzoeksprogramma Politie en Wetenschap.

De politie investeert vooral in opsporen van zware criminelen. Veel kleinere criminelen ontlopen hun straf. Vaak zijn dit verdachten die hun proces thuis mogen afwachten, en zich vervolgens niet meer op tijd melden. Vanaf dat moment is de persoon voortvluchtig. Vaak zijn zij moeilijk op te sporen, omdat zij verhuisd zijn, bij familie zijn gaan wonen of naar het buitenland vertrokken.

Het gaat vaak mis bij het huisbezoek. Eén van de vijf onderzoekers, Ilse de Groot, stelt dat het vaak niet duidelijk is wie het huisbezoek doet, meestal wordt hier een basisagent op afgestuurd, maar ook de recherche komt hier wel eens bij kijken. In Den Haag is een speciaal team opgericht om voortvluchtigen op te sporen. In Amsterdam is dat team inmiddels weer opgeheven.

Een algemene regel is dat wanneer de gestelde termijn van negentig dagen is verstreken, de opsporing van een voortvluchtige bij de politie geen hoge prioriteit meer heeft.

Het onderzoeksteam legde interviews af met politiebeambten, justitie, reclassering en het OM. Ze maakten daarnaast ook studie van databases en strafdossiers van opgespoorde criminelen.

Bij aanvang van het onderzoek, in de zomer van 2015, telde Nederland 11.167 voortvluchtige criminelen. Van 1.690 verjaart de opgelegde gevangenisstraf volgend jaar. Het merendeel (87 procent) van de voortvluchtigen is man. Acht procent is geboren in Nederland, de grootste groep is afkomstig uit een Midden- of Oost-Europees land (27 procent).

De voortvluchtigen bestaat voor 58 procent uit criminelen die vermogensdelicten zonder geweld hebben gepleegd, 13 procent is veroordeeld voor drugsdelicten. Slechts zeven voortvluchtigen hebben een gevangenisstraf van meer dan tien jaar uitstaan.

‘Uit het onderzoek blijkt dat stevig wordt ingezet op zware criminaliteit’, zegt De Groot. ‘Juist de tussencategorie valt tussen wal en schip. Het gaat dus niet om moorden en doodslagen, maar wel om delicten waar burgers last van kunnen hebben. Bijvoorbeeld berovingen of eenvoudige mishandelingen. Het zou enorm helpen als elke eenheid een specialistisch team krijgt die zich hiermee bezig houdt’, zegt ze. ‘De vraag is of de politie hier de capaciteit voor heeft.’

Volgens Lisette van Baalen, woordvoerder van de politie, is het absoluut core business binnen de organisatie. ‘Er worden op dit moment veel maatregelen genomen om de opsporing beter uit te voeren.’  Op dit moment lopen er een aantal pilots om informatie-uitwisseling tussen overheidsdiensten te verbeteren. Een maatregel van recente aard heeft er toe bijgedragen dat agenten op straat kunnen zien of iemand die ze aanhouden nog een straf heeft uitstaan.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here