Duurdere buurten vaker doelwit inbrekers

0
2622
Duurdere buurten vaker kans op inbraak

Duurdere buurten zijn volgens een onderzoek van het CBS vaker doelwit van inbrekers. Ook slaan inbrekers vaker toe in stedelijke gebieden. In buurten waar het sociale contact tussen buurtbewoners goed is slaan inbrekers juist weer minder vaak toe.

Woningen met een hoge WOZ-waarde zijn vaker doelwit van inbrekers. Het gaat dan om woningen met een WOZ-waarde die boven de 500.000 euro ligt. 20% van de bewoners van dergelijke woningen gaf aan dat er in de afgelopen vijf jaar was ingebroken of een poging daartoe was gedaan. Diezelfde bewoners (van deze groep 12 procent) achten de kans groot dat er een inbraak plaats gaat vinden in de aankomende 12 maanden.

Niet alleen de WOZ-waarde van de eigen woning, ook de woningen in de buurt met een hoge WOZ-waarde zijn van belang voor de kans op inbraak. Duurdere buurten kunnen interessant zijn voor inbrekers omdat de kans op een flinke buit groter is.

In Noord-Holland is gemiddeld gezien de kans op inbraak hoger dan in andere gebieden. Dit geldt ook voor de provincies Limburg en Noord-Brabant. In de noordelijke provincies is de kans dat je met een inbraak te maken krijgt juist weer kleiner. Ook het aantal bewoners die denken met een inbraak te maken krijgen ligt hier een stuk lager.

Veel Nederlanders treffen wel maatregelen om inbraak te voorkomen. 76% van de Nederlanders heeft buitenverlichting gemonteerd en 65% heeft extra veiligheidssloten aangeschaft. Een alarminstallatie en rolluiken worden minder vaak gemonteerd, namelijk 13% en 19%. Inwoners van Noord-Brabant en Limburg treffen de meeste maatregelen om inbraak te voorkomen.

Ook goed omgaan met buren en sociale controle is van invloed op de kans op inbraak. In gebieden waar de sociale controle en omgang goed is wordt minder vaak ingebroken. Mensen die weinig omgang hebben met buren hadden vaker te maken met inbraak.

Uit het onderzoek blijkt ook dat vrijstaande woningen het beste worden beveiligd. Dit komt ook omdat deze woningen de meeste kans hebben op een inbraak.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here