Meer ernstige ongevallen bij defensie

0
35709
Meer ernstige ongevallen bij defensie

Website nu.nl heeft stukken in handen gekregen van het Ministerie van Defensie waaruit blijkt dat het aantal meldingen van ernstige bedrijfs- en dienstongevallen sinds 2011 flink is gestegen en dat er bijvoorbeeld ook meer milieuschade is.

In 2011 werden er nog 98 meldingen gedaan vanwege een ernstig ongeval, in 2015 was dat aantal gestegen tot 155 meldingen. Het ging om zaken waarbij personeel van Defensie ernstig lichamelijk letsel opliep, om het leven kwamen of zaken waarbij milieuschade of materiële schade ontstond.

In het totaaloverzicht wat in handen is van de website staan ook de minder ernstige incidenten zoals blessures die soldaten oplopen tijdens een oefening, verkeersongevallen, diefstallen en verwondingen door bijvoorbeeld het nuttigen van te heet voedsel. Ook zij pogingen tot zelfdoding terug te vinden in de overzichten.

Sébas Diekstra en Robert van der Laan, twee advocaten die vaak militairen bijstaan die betrokken zijn geraakt bij zeer ernstige incidenten durven een verband te zien tussen de bezuinigen op het defensieapparaat en het stijgende aantal meldingen. Ze verklaren het onacceptabel te vinden en zeggen dat geld nooit een overweging mag zijn als het gaat om de mannen en de vrouwen die het land moeten verdedigen.

Defensie heeft een andere verklaring; volgens de organisatie komt de stijging vooral omdat medewerkers zich vrij voelen om voorvallen te melden en zou het aantal incidenten in de ernstige categorie juist stabiel blijven.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here