Nationale Politie zwijgt over criminele asielzoekers

0
872
negen maanden cel voor man die mishandelingen pleegde

WOB nodig om gegevens te krijgen

Dagblad De Telegraaf kopte met flink nieuws. Volgens het blad houdt de Nationale Politie informatie met betrekking tot criminele asielzoekers achter. Het gaat dan om gegevens over de aard en de omvang van gepleegde misdrijven en overtredingen. Via de Wet Openbaarheid van Bestuur wist de krant gegevens te bemachtigen.

Aanleiding voor het onderzoek was een golf van winkeldiefstallen in de stad Groningen vorig jaar. Al snel kwam de verdenking te liggen op asielzoekers die nog maar kort in ons land verbleven. De Nationale Politie verklaarde echter dat er geen gegevens werden verzameld over misdrijven gepleegd door asielzoekers die asiel hebben aangevraagd.

Later bleek dus dat die gegevens er wel degelijk waren. Geconfronteerd met de nieuwe feiten verklaarde een woordvoerder van de politie dat de gegevens nooit waren vrijgegeven uit ‘opsporingsbelang’. Dat er echt iets aan de hand was, en niet alleen in Groningen, bleek wel toen de burgemeester van Weert een noodbevel afkondigde. Asielzoekers in die plaats zouden zich schuldig hebben gemaakt aan diefstal, geweld en het prostitueren van vrouwen in de betreffende locatie.

Duitsland maakt gegevens wel bekend

Duitsland kent ook flinke golven van misdrijven maar geeft wel cijfers vrij. Daar zouden ruim 174.000 asielzoekers zich schuldig hebben gemaakt aan een of ander strafbaar feit.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here