Koperdieven blijven actief bij spoorlijnen

0
1220
Koperdieven slaan nog steeds toe langs het spoor

In de eerste zes maanden van 2016 hebben koperdieven negentig keer hun slag weten te slaan langs het spoor. In dezelfde periode in 2015 gebeurde dat maar 54 keer. Toch is ProRail tevreden over de genomen maatregelen om koperdiefstal tegen te gaan.

In 2015 werd in totaal 151 keer koper gestolen langs de spoorlijnen. Ten opzichte van 2011 was dat wel een forse daling, toen wisten koperdieven nog ruim 500 keer toe te slaan. De huidige cijfers zorgen nog steeds voor een directe schadepost van 8 ton, de indirecte schade is nog veel hoger omdat er 1500 treindiensten uitvielen omdat treinen niet meer konden rijden door de diefstal. Er stond geen spanning meer op de bovenleiding of de baanvakbeveiliging viel uit. In 2011 botsten een hogesnelheidstrein en een goederentrein op elkaar als gevolg van de diefstallen.

Volgens ProRail is de flinke daling te danken aan de maatregelen die zijn genomen. De opsporingsambtenaren van het bedrijf zelf controleren intensief net zoals de politie en particuliere beveiligers met honden. Ook zijn er hekken en camera’s geplaatst en detecteren bewegingsmelders verdachte bewegingen rondom het spoor. Ook omwonenden helpen het bedrijf mee, door verdachte situaties direct te melden kan er direct worden ingegrepen.

Koper is bij uitstek het beste materiaal om stroom te geleiden. waar mogelijk vervangt men het koper voor aluminium. Dat is veel minder waard en daarom niet interessant voor criminelen om het mee te nemen. Op alle plaatsen waar ProRail bezig gaat met verbouwen of nieuwbouw pleegt wordt aluminium gebruikt.

Ook is de actie ‘Koperslag’ opgezet. Doel is om materiaal dat mogelijk van diefstal afkomstig is sneller te kunnen onderscheppen. Zo is het voor schroothandelaren verplicht om naar een identiteitskaart te vragen als iemand koper aanbiedt. Ook worden nieuwsberichten met de leden gedeeld als ergens een diefstal heeft plaatsgevonden. het gaat dan niet alleen om het koper wat wordt gestolen langs het spoor. Ook koperen kunstwerken of spullen die meegenomen worden vanaf begraafplaatsen worden gemeld in de berichten.

Omdat de (neven)schade enorm is en er veel treindiensten uit kunnen vallen door de koperdiefstal worden er vaak veel zwaardere straffen uitgedeeld door de rechtbank.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here