Criminelen maken vaak gebruik van huurauto’s

0
1327
Criminelen maken vaak gebruik van huurauto

Recent onderzoek toont aan dat criminelen steeds vaker gebruik maken van doorsnee middenklasse huurauto’s. Vaak maken ze langere tijd gebruik van de auto’s en er worden vaak verborgen ruimtes ingebouwd om drugs, wapens en geld mee te kunnen vervoeren.

Verschillende politiediensten hebben controles uitgevoerd om malafide autoverhuurbedrijven aan te kunnen pakken. Zo werkte de politie samen met de Belastingdienst, het Openbaar Ministerie en gemeenten. De controles van afgelopen week hadden plaats in Zeeland-West Brabant, hierbij was ook de Marechaussee, de Belgische politie en het Verbond van Verzekeraars betrokken. Dagelijks vonden er verkeerscontroles plaats en er werden in totaal tien autoverhuurbedrijven gecontroleerd.

De politie heeft een projectteam ingesteld die de rol van de autoverhuurbedrijven wil onderzoeken bij het mogelijk faciliteren van criminele activiteiten. Criminelen hebben op papier vaak weinig tot geen inkomen maar maken wel lang en veelvuldig gebruik van huurauto’s. Vrijwel altijd wordt er contact afgerekend.

In Tilburg zijn er bijvoorbeeld opvallend veel autoverhuurbedrijven. De onderzoekers telden 56 verhuurders waarvan er 34 geregistreerd stonden. Dat is een hoog aantal, in de stad Groningen zijn er bijvoorbeeld maar negentien autoverhuurbedrijven. Uit het zelfde onderzoek blijkt bijvoorbeeld ook dat de verhuurbedrijven vaak betrokken zijn tussen de bovenwereld en de onderwereld.

Dat wil men tegengaan en daarom zijn er maatregelen in het leven geroepen. Zo wil men een nieuw afwijkend kenteken invoeren voor huurauto’s. Daarmee neemt men de anonimiteit van een huurauto weg en dat vinden criminelen niet prettig. Ook zou er een vergunningsplicht moeten komen voor autoverhuurbedrijven die bijvoorbeeld geregeld is via de APV van de betreffende gemeente. Een derde maatregel is het tegengaan van grote contante betalingen of het verplicht moeten melden van betalingen van grote bedragen. Ook een keurmerk zou malafide bedrijven tegen kunnen gaan.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here