Geen extra geld beveiliging luchtvaart

0
1110
Geen extra geld voor beveiliging Schiiphol

Uit de onlangs gepresenteerde actieagenda voor de Nederlandse Luchtvaartsector blijkt dat het kabinet geen 100 miljoen euro extra wil uittrekken voor beveiliging op luchthaven Schiphol. Dagblad de Telegraaf wist eerder al een conceptversie in handen te krijgen van de actieagenda.

Een woordvoerder van de Vereniging van Nederlandse Verkeersvliegers (VNV): “We willen dat het kabinet de sector met 100 miljoen euro tegemoet zou komen voor de beveiligingskosten. Het blijkt echter dat Schiphol wordt gebruikt als een melkkoe. We zijn die teleurgesteld.” De VNV krijgt steun van werkgeversorganisatie VNO-NCW en van vliegmaatschappij KLM die stellen dat het daadwerkelijk tijd voor actie is.

Elk jaar moeten alle luchtvaartmaatschappijen heffingen betalen, inmiddels is dat opgelopen tot 268 miljoen in totaal. In 2003 werd er in totaal 53% afgedragen. Het bedrag wat nu wordt afgedragen noemen de luchtvaartmaatschappijen “buiten alle proportie”.

De luchthaven in Frankfurt verwerkt een stuk meer passagiers maar daar dragen de maatschappijen gezamenlijk 175 miljoen euro af. In Istanbul hoeven maatschappijen niets af te dragen en in Dubai 15 miljoen euro. Deze luchthavens zijn dan ook deels een bedreiging voor de Nederlandse luchtvaart waar in totaal 300.000 banen mee zijn gemoeid.

Minister Kamp van Economische Zaken en staatssecretaris Dijksma van luchtvaart waren beide wel in voor een tegemoetkoming van de kosten voor beveiliging maar kregen dat niet voor elkaar bij minister Dijsselbloem.

De luchthaven is eigendom van de staat en keerde vorig jaar 50 miljoen euro aan extra dividend uit aan de staat.De strijd om extra geld om de luchthaven op en top veilig te houden bewijst dat er maar weinig tegenover die gelden staan. Volgens Schiphol is de actieagenda nog niet helemaal af. “Er zijn nog de nodige open punten. Daarom moeten we met alle betrokken partijen hard blijven werken om onze concurrentiepositie te versterken”, aldus een woordvoerder van Schiphol.

En ondanks dat de gehele wereld in razend tempo veranderd is er volgens de luchtvaartmaatschappijen geen enkele zin aangepast in de nieuwe actieagenda. Zo zou zelfs dezelfde tekst als in 2009 zijn gebruikt.

“Het kabinet begrijpt de noodzaak van een concurrerende luchtvaartsector niet. Door de bijdrage van 100 miljoen euro zouden de kosten voor elke klant op Schiphol dalen”, zegt voorzitter Frank Allard van de Barin, van de vereniging van luchtvaartmaatschappijen in Nederland.

Volgens de Barin wordt er vooral met 2 maten gemeten en volgens hem is Het Rijk verantwoordelijk voor de kosten voor de beveiliging van de luchthaven. “Securitykosten voor een voetbalwedstrijd worden toch grotendeels door de overheid betaald?’zo zegt de Barin retorisch. “Onze zorg is aan dovemansoren gericht.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here