Extra agenten op koningsdag en verhoogde paraatheid

0
877
Extra agenten op straat op Koningsdag 2016

De schrik zit er bij veel landen nog goed in na de aanslagen in Brussel. Mede door deze aanslag zullen er tijdens Koningsdag 2016 extra maatregelen worden genomen. Volgens Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid Dick Schoof zullen er extra agenten op de been zijn in het gehele land.

Ook worden er onzichtbare maatregelen genomen, Schoof wil in het kader van de veiligheid niet toelichten om wat voor maatregelen dit gaat. Wel is duidelijk geworden dat de organisatie van Schoof mensen die binnen een risicoprofiel passen extra in de gaten worden gehouden. In dat geval zou het kunnen gaan om Syrië-gangers die weer zijn teruggekeerd naar Nederland.

Eberhard van der Laan, burgemeester van Amsterdam, zegt ook dat zijn stad alert is. Zo zal er bijvoorbeeld eerder in een rugzak worden gekeken dan tien jaar geleden. Zwaarbewapende agenten lopen ook rond in Amsterdam, maar wel zoveel mogelijk buiten het zicht van het publiek. Van der Laan hoopt dat het publiek niet terugdeinst door alle extra genomen maatregelen. “We moeten ons niet bang laten maken door terroristen. Gewoon ons ding blijven doen en ons niet laten verdelen.”

De burgemeester verwacht verder weinig gedoe mede door het spreidingsbeleid waarmee de stad een aantal jaren eerder is begonnen. Het centrum van Amsterdam wordt ontlast door aan de stadsranden grote feesten te houden. Door dit spreidingsbeleid is Koningsdag weer een echt Amsterdams feest geworden waar kinderen met een kleedje ook goed terecht kunnen aldus de burgemeester. Sinds jaar en dag komen er 900.000 mensen naar de hoofdstad op deze landelijke feestdag.

Ook de NS draagt haar steentje bij en zet op bepaalde trajecten extra lange treinen in richting Amsterdam. Door een speciale Oranjetour kunnen reizigers twintig procent korting krijgen om reizigers te stimuleren vooraf al een kaartje te kopen. Op die manier hoopt het bedrijf lange rijen op de stations te voorkomen.

In Utrecht zijn er ook Koningsdag ook extra maatregelen genomen. Zo zijn de snackwagens op de vrijmarkt verbannen omdat die de doorstroom belemmerden. Eindhoven, na Amsterdam de meest populaire plaats tijdens Koningsdag, heeft sfeerscouts rondlopen naast politie, beveiligers en verkeersregelaars. De sfeerscouts bestaat uit een groep van twaalf mannen en vrouwendie in burger rondlopen en peilen of de stemming nog goed is. Via een speciale mobiele telefoon houden ze contact met het commandocentrum en kunnen indien nodig direct om versterking vragen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here