ZZP beveiligers werken met modelovereenkomst

0
1344
ZZP beveiligers krijgen te maken met modelovereenkomst

Tot nu toe konden freelancers en zzp beveiligers een VAR verklaring aanvragen en opsturen naar opdrachtgevers. Met de VAR gaf je de opdrachtgever zekerheid omtrent je ondernemerschap. Bleek achteraf namelijk dat je toch in loondienst had gewerkt dan kreeg je als zzp-er een naheffing van de belastingdienst en kon je het recht op ondernemersaftrek verliezen. Je vrijwaarde de opdrachtgever dan van alle aansprakelijkheid.

Per 1 mei 2016 wil de belastingdienst af van de VAR en gaan werken met modelovereenkomsten. Deze overeenkomsten geven beide partijen zekerheid en duidelijkheid over de financiƫle gevolgen van de arbeidsrelatie. Als je werkt volgens een modelovereenkomst kan er geen sprake zijn van een loondienstverband en hoeft de opdrachtgever geen loonheffingen in te houden en te betalen.

De Belastingdienst heeft verschillende modelovereenkomsten op hun internetsite gezet die gebruikt kunnen worden. Met deze modelovereenkomst krijgen zoals gezegd beide partijen zekerheid. Volgens de Belastingdienst werken de modelovereenkomsten net zo gemakkelijk als de VAR.

Vanaf 1 mei kun je het volgende doen:

  • Bedenk samen met de opdrachtgever of je een modelovereenkomst nodig hebt. In veel gevallen is namelijk al duidelijk dat een zzp-er niet in loondienst werkt. Bijvoorbeeld een beveiliger die op verschillende objecten voor verschillende opdrachtgevers diensten invult. In deze gevallen hoef je geen modelovereenkomst te gebruiken. Bij twijfel kun je gebruik maken van de overeenkomst maar dit is volgens de Belastingdienst niet verplicht.
  • Zoek via de website www.belastingdienst.nl/ozo een modelovereenkomst die past bij de manier waarop jij en je opdrachtgever wensen te werken.
  • Leg vast welke modelovereenkomst jij en je opdrachtgever gaan gebruiken. Stuur deze overeenkomst bijvoorbeeld mee in de e-mail waarin je afspraken maakt met de opdrachtgever. Of verwijs naar het nummer van de modelovereenkomst.
  • Werk volgens de afspraken die in de overeenkomst staan. Zolang beide partijen zich daar aan houden is er geen sprake van loondienst en hoeft de opdrachtgever geen loonheffingen in te houden.

De Belastingdienst geeft zzp-ers en opdrachtgevers tot 1 mei 2017 om hun werkwijze aan te passen. Tot die tijd zal de Belastingdienst voorlichting geven en zullen ze helpen bij het invoeren van de nieuwe werkwijze. Er geldt voor dit jaar wel een inspanningsverplichting, beide partijen moeten actief bezig zijn met het vorm geven van de arbeidsrelatie en wel op die manier dat dit geen loondienst betreft. Bijvoorbeeld door aantoonbaar met elkaar in gesprek te zijn en over bijvoorbeeld aanpassingen in de werkwijze die noodzakelijk zijn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here