Criminele asielzoekers sneller het land uit

0
918
Oud-Agent mag weer aan het werk

Staatssecretaris Dijkhoff heeft ambitieuze plannen. Hij wil gaan bekijken of het mogelijk is om criminele asielzoekers eerder naar het land van herkomst teruggestuurd kunnen worden. Volgens de NOS gaan in de Tweede Kamer al stemmen op om asielzoekende zedendelinquenten hun verblijfsrecht af te pakken ongeacht hun straf.

Eerder deze week veroordeelde de rechtbank in Lelystad nog een 18 jarige asielzoeker wegens aanranding. De man kreeg een taakstraf opgelegd. Als het aan de leden van de Tweede Kamer ligt wordt in dergelijke gevallen ook het verblijfsrecht ingetrokken. De staatssecretaris heeft al aangegeven de maatregel deels te hebben ingevoerd. Asielzoekers die zijn veroordeeld tot een celstraf van zes maanden of meer lopen nu al het risico om hun verblijfsvergunning kwijt te raken. In de nieuwe plannen kunnen voorwaardelijke veroordelingen er al toe leiden dat een asielzoeker kan worden teruggestuurd naar het land van herkomst. De staatssecretaris wil hierover eerst overleg voeren met de leden van de Tweede Kamer. Hij wil niet op de zaken vooruitlopen en niet aangeven of zedendelinquenten altijd moeten worden uitgezet. “De rechter moet een straf opleggen. Als die met zijn straf aangeeft dat het een serieuze aangelegenheid is, kun je volhouden dat dat moet leiden tot het niet verlenen van asiel. Waar je dan precies de grens legt zullen we met de Kamer bespreken,” zo liet hij de NOS weten. Ook verdragen spelen daarbij een rol.

Kamerleden van de VVD en het CDA vinden dat asielzoekers die worden veroordeeld voor een aanranding gewoon teruggestuurd moeten worden en daarmee hun recht op verblijf hebben verspeeld. Volgens de PVV moeten criminele asielzoekers bij elk mogelijk misdrijf al het land worden uitgezet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here