Politie haalt norm voor reactietijden niet

0
1034
Volgens toezichthouder heeft politie nu zaken op orde

De politie wil in negentig procent van de gevallen binnen 15 minuten ter plaatse zijn bij een spoedmelding. Het is een zelfopgelegde norm en uit cijfers blijkt dat deze norm niet wordt gehaald. Dichtbij komen ze wel, die hardwerkende agenten. In ruim 85 procent van de gevallen zijn ze binnen 15 minuten ter plaatse na het ontvangen van een spoedmelding.

Volgens Oscar Dros, politiechef van de eenheid Noord-Nederland, moet dit percentage worden verbeterd. “De norm van negentig procent hebben we ons toen zelf opgelegd omdat we echt een verbetering wilden bereiken. In de stedelijke gebieden halen we de norm al wel. Het probleem doet zich het meest voor in enkele landelijke en uitgestrekte gebieden met een relatief lage bevolkingsdichtheid.”

Volgens de politiechef wordt bij elke melding waarbij de norm niet wordt gehaald geanalyseerd wat er beter en sneller had gekund. “Maar we moeten ook in ogenschouw nemen dat de gebieden waar we de reactienorm vaak niet halen, veelal de veiligste van Nederland zijn, als je de incidentdichtheid meeweegt. Bovendien gebeurt het ook vaak dat als wij de reactietijd niet halen, de brandweer of de ambulance er al wel is.”

Hoewel er volgens Dros dus een verbetering mogelijk is van het percentage blijft het volgens hem een realistische situatie dat de 90 procent norm niet overal haalbaar blijkt voor de politie. “Het halen van de norm vergt in sommige landelijke gebieden een zeer grote investering van mensen en middelen. Het is daardoor de vraag of in sommige gebieden die vijftien minuten reactietijd af en toe niet iets kan oplopen.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here