Gevangenissen vol met smokkelwaar

0
852
Weertenaar veroordeeld tot twee maanden celstraf

Uit documenten die nieuwsdienst ANP heeft opgevraagd bij de Dienst Justitiële Instellingen (DJI) blijkt dat gedetineerden kunnen beschikken over grote hoeveelheden drugs. Ook beschikken ze over mobiele telefoons. Of de documenten een compleet geven is niet bekend, gevangenissen zijn niet verplicht om smokkelwaren te registreren.

De instellingen die wel aan registratie doen blijkt dat smokkelwaar in grote getale wordt aangetroffen. Zo werden er in de Penitentiaire Inrichting Vught en de Bijlmerbajes honderden keren verboden goederen aangetroffen bij gedetineerden. Veelal gaat het om softdrugs, maar ook harddrugs zoals heroïne en cocaïne worden regelmatig aangetroffen. Meestal ging het om kleine hoeveelheden, af en toe troffen de medewerkers gehele handelsvoorraden aan. In 2012 werd er 400 gram cocaïne bij een gedetineerde in Alkmaar aangetroffen.

Ook telefoons zijn een populair smokkelitem. Sommige gedetineerden zijn zelfs zo brutaal dat ze foto’s met de telefoon maken en die op het wereldwijde ‘boevenaccount’ 187gangsters op Instagram zetten. Uit de documenten blijkt dat bezoekers de goederen meenemen, soms krijgen ze hulp van medewerkers. Ook worden goederen over de gevangenismuur gegooid richting de binnenplaats.

Volgens het Ministerie van Veiligheid en Justitie wordt er alles aan gedaan om het smokkelen uit te bannen maar blijft het een kat-en-muis spel met de gedetineerden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here