Evenementenbeveiliging duurder door nieuwe wet

0
825
Evenementenbeveiliging

Seizoen 2106 qua evenementen staat alweer voor de deur. Diverse evenementen, feesten en partijen worden weer georganiseerd en beveiligers spelen een belangrijke rol. Ze zorgen voor de juiste toegangscontrole, verstrekken entreebandjes, assisteren bij eerste hulp gevallen en zorgen voor de algehele veiligheid. Vaak zijn deze beveiligers snel inzetbaar, hebben voldoende opleiding en ervaring en voeren conform de regels hun diensten uit in een uniform. Tot op heden konden ze zelf altijd kiezen op welke evenementen ze wilden werken. Dankzij de flexwet, officieel de Wet Werk en Zekerheid, vervalt deze vrijheid en bestaat de kans dat evenementenbeveiliging een stuk duurder gaat worden.

Volgens de veiligheidsbranche in Nederland gaat door de nieuwe wet, die op 1 juli in werking treedt, een kaartje voor een evenement een stuk duurder worden. Daarom zou de veiligheid onder druk kunnen komen te staan. Volgens Laetitia Griffith, voorzitter van de Nederlandse Veiligheidsbranche, zou er een uitzonderingspositie in de wet gemaakt moeten worden. Op dit moment is het zo dat een tijdelijk contract binnen de evenementenbeveiliging wordt afgesloten voor de duur van een evenement. Door deze constructie kunnen medewerkers zelf bepalen op welk evenement ze willen werken. Door deze vrijheid is het beveiligen van een evenement een populaire extra baan, naast het reguliere beveiligingswerk. Ook studenten kiezen vaak voor deze vorm van bijklussen. Na1 juli 2016 is de vrijheid om nee te zeggen tegen een evenement voorbij.

Met een contract volgens de nieuwe wet moeten ze gehoor geven aan een oproep van hun werkgever, ook als ze eigenlijk die dag niet kunnen werken of al ander werk ingepland hebben staan. De verwachting is dan ook dat de uitstroom van ervaren arbeidskrachten enorm zullen zijn. Aan de andere kant gaan voor werkgevers de kosten stijgen omdat ze verplicht worden gesteld om ook loon door te betalen als er geen evenement is. In de huidige CAO hoeft dat nog niet. Na een aantal nieuwe contracten mogen medewerkers niet meer worden ingezet voor de duur van zes maanden. Met de nieuwe wet zou de huidige balans tussen werkgever en werknemer kunnen worden verstoord.

Een student die af en toe op een evenement werkt kan nu nog gemakkelijk afzeggen vanwege een examen op school. Door de nieuwe wetgeving is dat niet meer mogelijk. Of bijvoorbeeld de voetballiefhebber die nu in zijn vrije tijd als steward aan het werk is en geen nul uren contract wil tekenen. Daardoor zou hij immers ook op een dancefeest moeten werken in voorkomende gevallen en na een aantal contracten verplicht thuis moeten zitten en niet meer bij de club aan het werk kunnen.

De kostenstijging zit niet alleen in de loonkosten. Door de verwachte uitstroom van werknemers zal er een grotere flexpool gevormd moeten worden, tot wel acht keer zo groot. Dat betekent dus ook dat er acht keer zoveel legitimatiebewijzen, uniformen, opleidingen en andere inventaris aangeschaft zullen moeten worden. Voor een middelgroot evenementenbeveiligingsbedrijf betekent dit een stijging van koste die in de tienduizenden euro’s loopt. Deze kosten worden doorberekend aan de organisatoren, die op hun beurt de prijs van de toegangskaartjes zullen verhogen. Daarmee wordt de consument met een prijsverhoging.

Op de plaatsen waar het doorberekenen van de kosten gewoonweg niet mogelijk is zullen bedrijven moeten interen op hun marges en reserves. Hierdoor bestaat de kans dat bedrijven financieel in de problemen komen. Ook verlies van ervaring en locatiekennis gaat verloren omdat er gewerkt gaat worden met een grotere groep beveiligers. Ook bestaat de kans dat opdrachtgevers kiezen voor de inzet van minder beveiligers of ongekwalificeerde beveiligers, met alle gevolgen van dien. Om alles in goede banen te leiden en voor een uitzonderingspositie te zorgen voor de evenementenbeveiliging heeft de minister nog een hoop te doen.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here