Tweede kamer bang voor slechte beveiliging kerncentrales

0
991
Tweede kamer bezorgd over beveiliging kerncentrales

Bijna de hele Tweede Kamer is bang dat Nederlandse kerncentrales onvoldoende worden beveiligd tegen terreur. Na de aanslagen in België moet het kabinet opheldering geven over de huidige bewaking van de kerncentrales, temeer omdat het potentiële doelwitten zijn voor terroristen. Eerder hadden Amerikaanse beveiligingsexperts al zware kritiek op de beveiliging van de Nederlandse kerncentrales. De reactoren in Delft, Petten en Borssele zouden bewaakt worden door beveiligers die veel te licht bewapend zijn en eventuele versterking zou veel te laat ter plaatse kunnen komen. Daarom eist een ruime meerderheid van  PvdA, SP, VVD, CDA, D66, Groenlinks en de ChristenUnie opheldering van het kabinet over de huidige beveiliging van de centrales.

ChristenUnie kamerlid Carla Dik-Faber: “er mag geen enkele twijfel bestaan over de veiligheid van onze kerncentrales, we moeten daar niet naïef mee omgaan. De terroristische dreiging is reëel. Het kabinet moet nu duidelijkheid scheppen over de bewaking en die zo nodig verbeteren.” Partij D66 neemt aan dat ‘dit signaal vanuit de VS zeer serieus is genomen’.

PvdA, VVD en aangevuld door het CDA zijn van mening dat goede beveiliging een absolute noodzaak is maar willen eerst van het kabinet weten wat de exacte situatie is. Remco Dijkstra van de VVD: “Wij hebben altijd gezegd: als er extra bewaking nodig is, dan moet het. De wereld is anders dan twee jaar terug, die bezorgdheid begrijp ik.” Ook is hij van mening dat er aandacht moet zijn voor de beveiliging van industriële complexen zoals energiecentrales.

De PVV is het met die laatste stelling helemaal eens en vreest voor aanslagen in de chemiesector zoals bij Pernis. PVV-Kamerlid Barry Madlener zegt daarover: “Wij roepen al jaren dat het kabinet zulke locaties beter moet beschermen, en zich niet alleen mag richten op de ‘soft targets’ zoals stations, vliegvelden en winkelcentra. Nu is er met België een directe aanleiding om kerncentrales als mogelijk doelwit te bestempelen, maar er is bijna een echte aanslag voor nodig voordat de beveiliging wordt opgeschroefd.”

In België is defensie al ingezet voor de beveiliging van de centrales. Eerder werd het huis van een topman van een centrale gefilmd en werden medewerkers gedwongen hun toegangspas af te geven. De Belgische minister van Binnenlandse Zaken, Jan Jambon: “We kunnen ons afvragen wat het volgende doelwit zal zijn. Ik hoor echter meer dan ooit de vrees dat terroristen zullen toeslaan op een kerncentrale.”

Het CDA en de VVD willen benadrukken dat een eventueel besluit over extra beveiliging van kerncentrales niet aan de Tweede Kamer is maar dat dit moet worden overgelaten aan professionals zoals veiligheidsdiensten en de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here