Voorstel om FIOD ook af te laten luisteren

0
1487

Minister Kamp van Economische zaken wil dat de FIOD (Fiscale Inlichtingen en Opsporingsdienst) prepaid toestellen kan aftappen voor onderzoek. Dit blijkt uit een conceptregeling die ter consultatie online is gezet. De betreffende regeling geeft de FIOD de bevoegdheid om catchers in te zetten waarmee te achterhalen is wie een bepaalde telefoon gebruikt.

Uit onderzoek van de FIOD blijkt dat veel criminelen gebruik maken van prepaid toestellen. Tot nu toe is de FIOD afhankelijk van de Nationale Politie voor de inzet van dergelijke apparatuur. Volgens Minister Kamp blijkt echter dat de beschikbaarheid en de bevoegde ambtenaren niet altijd aansluiten op de vraag en behoefte van de FIOD.

Kamp stelt dat de behoefte voor burgers en bedrijven nihil zal zijn omdat de wijziging slechts inhoudt dat het aantal gebruikers van de apparatuur zal toenemen. Voor de regeldruk zal het dan ook absoluut geen gevolgen hebben, het gaat enkel om een uitbreiding van bevoegdheden van de FIOD. Deze uitbreiding van bevoegdheden houdt in dat de FIOD zelf apparatuur kan aanschaffen en in kan zetten in de nabijheid van een verdachte.

De IMSI-catcher doet zich voor als een telefoonmast en misleidt op deze manier telefoons die zich in de buurt van de catcher bevinden. Als een toestel zich aanmeldt kan de catcher een speciale code achterhalen die er voor zorgt dat het toestel te volgen is en af te luisteren.

Minister Kamp hoop dat met de uitbreiding van de bevoegdheden helpt bij de bestrijding van fraude. Het kabinet heeft de bevoegdheid om de maatregel in te voeren zonder instemming van de Eerste of Tweede kamer. Tot 18 september kan op het voorstel gereageerd worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here