COA onder vuur door misdragingen asielzoekers

0
1032
COA zwaar onder vuur na incidenten met asielzoekers

Dagblad de Telegraaf meldt dat het COA onder vuur ligt vanwege verschillende incidenten waarbij asielzoekers misdragingen zouden hebben gepleegd. Het zou gaan om incidenten waarbij Iraanse homoseksuele asielzoekers zouden zijn belaagd door de groep Syriërs en incidenten in zwembaden waarbij meisjes zijn lastiggevallen door jonge asielzoekers.

Volgens Sandro Kortekaas, initiatiefnemer van de belangenclub voor homoseksuele asielzoekers, LGBT Asylum Support, gaat het COA creatief om met de waarheid. Hij bedoelt daarmee een incident waarbij een medewerker van het COA was betrokken die zou hebben geholpen bij het mishandelen van een aantal homoseksuele Iraanse asielzoekers. De betreffende medewerker zou niet zijn geschorst ondanks dat zijn rol wel bekend was. In afwachting van het onderzoek zou de medewerker inmiddels wel thuis zitten om tot rust te kunnen komen zo geeft COA-voorlichter Jan-Willem Anholts aan. Volgens Kortekaas past deze uitspraak precies in het beleid van de organisatie en zou men precies weten van de hoed en de rand.

De betreffende medewerker zou de Iraniërs met een stoel hebben aangevallen. Bewijs daarvoor is er ook, er is door een van de slachtoffers filmbeelden gemaakt die inmiddels aan de politie zijn overgedragen. De maker van de beelden werd vervolgens ernstig geïntimideerd en gediscrimineerd door andere asielzoekers en door de medewerkers van het COA. Volgens Kortekaas heeft de belangenclub nog gewacht met het naar buiten brengen van het verhaal om het COA de ruimte te geven om zelf sancties op te leggen en maatregelen te nemen. Toen dat niet gebeurde heeft men alsnog besloten het verhaal naar buiten te brengen.

Volgens Kortekaas is dit niet het enige incident maar zijn er de afgelopen tijd minstens zes soortgelijke incidenten geweest. Er staat op 14 april een gesprek ingepland met staatssecretaris Dijkhoff. Kortekaas zegt zich ernstig zorgen te maken over het ontbreken van bescherming voor klokkenluiders.

Het COA heeft meer kritiek te verduren gekregen. Op het bericht dat er in zwembaden meisjes zijn lastig gevallen door jonge asielzoekers zegt Anholts: “we zijn de politie niet.” De laatste keer was er een incident in het Aquacentrum in Den Helder. Zwembadmanager Hans Bruinewoud heeft het COA vervolgens gevraagd om altijd een medewerker mee te sturen om problemen te voorkomen in de toekomst. Ook heeft hij gevraagd om de gedragsregels te vertalen in het Arabisch. In beide gevallen houdt Anholts de boot af. “We zijn in gesprek met de leiding van het bad. Maar we willen eerst uitgezocht hebben wat er precies is gebeurd. En dan nog: wij kunnen alleen begeleiden en adviseren. Als er sprake is van ernstige overtredingen moet de politie worden ingeschakeld. En dat zijn wij niet.”

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here