Spuugkit succesvol ingezet bij GVB

0
621
Aanhouding na inzet spuugkit

We maakten eerder al melding van de spuugkit, een attribuut waarmee speeksel kan worden veiliggesteld. Het personeel van het vervoersbedrijf  GVB kreeg de afgelopen tijd veel te maken met agressie, intimidatie en werden ook bespuugd. De inzet van de spuugkit, waarmee vijftig handhavers zijn uitgerust, lijkt nu zijn vruchten af te werpen. Aan de hand van DNA is er een verdachte aangehouden voor het bespugen van het GVB personeel.

Het speeksel werd verzameld en na onderzoek leverde dat een hit op in de databank waarin het Nederlands Forensisch Instituut DNA-profielen opslaat. De verdachte in deze zaak moet zich 12 april voor de rechter verantwoorden voor zijn daden. Tijdens deze themazitting worden meer strafzaken behandelen over geweld tegen ambtenaren. Inmiddels hebben politie, justitie en het GVB besloten om de proef met de spuugkit te verlengen. Dankzij de inzet van de kit is de bereidheid van het personeel om aangifte te doen verhoogd.

In de afgelopen zes maanden werd de kit vijf keer gebruikt voor het veiligstellen van speeksel. In vier gevallen werd aangifte gedaan door de bespuugd bestuurder of conducteur op het bureau in Amsterdam-West. Het betreffende bureau ligt langs de tramlijnen 1 en 17, dezelfde lijnen waar de proef met de kit wordt gehouden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here