Utrechtse scholen krijgen geld voor bewaking

0
929
Vuurwerk kan zorgen voor slachtoffers

De viering van oud en nieuw brengt veel vreugde, nieuwe plannen en goede voornemens met zich mee. Over het algemeen houdt iedereen zich netjes aan de regels. Maar wat doe je als gemeente als er dingen vernield worden of gebouwen in brand vliegen?

De gemeente Utrecht heeft daar iets op bedacht. Sinds 2008 krijgen scholen die tijdens oud en nieuw hun eigen pand bewaken 200 euro van de gemeente. Op deze manier wil de gemeente voorkomen dat er gebouwen in brand worden gestoken en zo haar steentje bijdragen aan een veilige en voordelige viering van de jaarwisseling. Een brand in een schoolgebouw heeft een enorme impact en vergt vaak tonnen aan nieuwbouw.

Utrecht heeft meer plannen, naast de bijdrage om brand en vernieling te voorkomen gaan de gemeente een vuurwerkbrigade inzetten. Deze brigade bestaan uit Buitengewoon Opsporings Ambtenaren (BOA) die op meldingen van overlast afgaan. Daarnaast doet men aan nudging, het veranderen van bepaalde gedragingen door mensen een zetje in de goede richting te geven door bijvoorbeeld mensen aan te spreken op overlast met vuurwerk. De gemeente hoopt dit jaar op vier plaatsen aan nudging te kunnen doen.

Jaarlijks ontstaat er tijdens de jaarwisseling voor miljoenen aan schade onder andere door brand, vernieling, ongevallen en andere incidenten. Het is de overheid er alles aan gelegen deze incidenten te verminderen en te voorkomen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here