BeNeDu gaan motorbendes aanpakken

0
1038
Motorbendes

België, Nederland en Duitsland gaan gezamenlijk criminele motorbendes aanpakken. Ook de samenwerking tussen de Benelux landen zal worden uitgebreid. De samenwerking is de uitkomst van gesprekken die minister van der Steur heeft gevoerd in Luxemburg met zijn Belgische en Duitse collega-ministers. Grensoverschrijdende problemen met criminele motorbendes bestaan al lang en om dit aan te kunnen pakken zijn bestuurlijke en strafrechtelijke maatregelen noodzakelijk.

Daarom hebben de betrokken landen afgesproken om nog dit jaar te gaan kijken op welke manier informatie over de criminele motorbendes beter en sneller met elkaar kan worden gedeeld. Dit moet dat wel gebeuren binnen de in het betrokken land geldende regelgeving.

Daarnaast zijn er afspraken gemaakt over de uitwisseling van ervaringen die de landen hebben opgedaan in het tegengaan van criminele motorbendes. Daarnaast zal men ervaring uitwisselen over de opsporing en de vervolging.

Minister van der Steur en zijn Belgische collega-minister hebben aangekondigd samen met Luxemburg het politieverdrag willen aanpassen zodat lokale autoriteiten in grensstreken veel makkelijker informatie over criminele motorbendes kunnen uitwisselen.

In Nederland treden politie, gemeenten, het Rijk, het Openbaar Ministerie en de Belastingdienst al gezamenlijk op tegen de criminele motorbendes. Door de integrale aanpak hoopt men het net rond de bendes nog verder te kunnen sluiten. Het aantal opsporingsonderzoeken is inmiddels al opgelopen tot 160. En uit de Integrale Landelijke Voortgangsrapportage blijkt ook dat er ruim twee keer zoveel clubhuizen zijn gesloten of de vestiging werd afgewend. Daarnaast heeft het Openbaar Ministerie aangegeven dat ze willen onderzoeken of criminele motorbendes civielrechtelijk verboden kunnen worden.

Van de inmiddels afgeronde onderzoeken zijn er 29 afgedaan met een OM afdoening en zijn er 215 verdachten gedagvaard. Ruim de helft van de verdachten zijn veroordeeld. Van deze veroordeelden hebben 88 personen een celstraf opgelegd gekregen. In 35 gevallen werd een taakstraf opgelegd en in 8 strafzaken werd een geldboete tot €1500 opgelegd.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here