EU-parlement stemt voor opslag van passagiersgegevens

0
850
Personeel vliegtuigen krijgt vaker te maken met agressie

De commissie Burgerlijke Vrijheden, Justitie en Binnenlandse Zaken van het Europees Parlement heeft gestemd voor het opslaan van passagiersgegevens. Het gaat dan om gegevens zoals reisdata, contactgegevens, ticketgegevens en creditcard gegevens.

De maatregel is nodig om terrorisme goed te kunnen bestrijden zo is het argument van de commissie. Luchtvaartmaatschappijen slaan de gegevens op en die kunnen vervolgens worden ingezien door inlichtingendiensten. 30 dagen wordt de data opgeslagen in een lokale database, daarna worden de gegevens 5 jaar lang versleuteld opgeslagen. Mochten de autoriteiten daarvoor aanleiding zien dan kunnen de gegevens ook langer bewaard worden.

D66-EuroparlementariĆ«r Sophie in ’t Veld is erg teleurgesteld dat onder andere conservatieve en christelijke fracties voor de maatregel hebben gestemd. ‘Er lag een gebalanceerd D66 voorstel op tafel voor gerichte opslag van gegevens, met een doelmatigheidscheck en controle door de rechter. Nu deze fracties dat idee hebben afgeschoten mogen veiligheidsdiensten ongelimiteerd van elke passagier de reis- en boekingsgegevens opslaan zonder enige verdenking. Dat is onacceptabel en in strijd met eerdere uitspraken van het Europees Hof van Justitie.’ aldus in ’t Veld.

In ’t Velde stelde voor om een balans aan te brengen tussen de veiligheidsmaatregelen en het recht op privacy en gegevensbescherming, maar dat werd weggestemd. Het parlement steunde wel het voorstel van In ’t Veld dat de resultaten van de passagiersregisters verplicht worden uitgewisseld.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here