VAR verklaring gaat definitief verdwijnen

0
1152

Het aantal freelancers binnen de beveiliging heeft de afgelopen jaren een enorme vlucht genomen. Werkgevers wilden meer flexibiliteit en gingen minder vaak een contract voor onbepaald aan met een werknemer.

Freelancers dienen aan opdrachtgevers een Verklaring Arbeids Relatie (VAR) te kunnen overleggen. Deze verklaring toont onder meer aan dat de freelancer zelf verantwoordelijk is voor het afdragen van premies. De verklaring voorkomt dus onduidelijkheid of opdrachtnemer of opdrachtgever de premies zou moeten afdragen.

Op 3 juli is het wetsvoorstel Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties definitief aangenomen. Door het aannemen van de nieuwe wet verdwijnt de VAR verklaring definitief en komen daarvoor model opdrachtovereenkomsten in de plaats. Zowel de opdrachtnemer als de opdrachtgever dienen in te stemmen met de inhoud van de overeenkomst. Daardoor zijn beide partijen ook aansprakelijk te stellen mocht de Belastingdienst na controle constateren dat er toch sprake is van een loondienstverband.

De belastingdienst wil een aantal modelovereenkomsten alvast keuren om op die manier loondienstverbanden uit te kunnen sluiten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here