Einde aan boetes als gatenvuller

0
1184
Er komt een einde aan de perverse manier van boetes uitschrijven

De Tweede Kamer gaat een einde maken aan het boetesysteem dat Nederland nu kent. De Telegraaf maakte eerder al melding dat er extra boetes werden uitgeschreven om op die manier gaten in de begroting te kunnen oplossen. Het lijkt er op dat daar nu een einde aan gemaakt gaat worden.

Halbe Zijlstra maakte haast nadat het nieuws bekend werd en diende dezelfde dag nog een motie in. Ook de PvdA is het met de VVD eens en wil dat er snel actie wordt ondernomen.

In de nieuwe begroting van het Ministerie van Veiligheid en Justitie staat te lezen dat tekorten worden opgevuld door extra boetes uit te schrijven. De plannen zijn bedacht door topambtenaren op het Ministerie die regelmatig vergaderen over tekorten die zijn ontstaan. Door nieuwe technieken zoals trajectcontroles en nieuwe flitspalen in te zetten hopen ze extra boetes te kunnen uitschrijven en op die manier extra inkomsten te krijgen. Het lijkt er met deze methode sterk op dat er toch een soort bonnenquotum in stand wordt gehouden, iets waar de politiek het in het verleden al niet mee eens was.

Door de ingediende motie is het de bedoeling dat het Ministerie zelf het geld van de boetes niet meer binnenkrijgt. Daardoor is de afhankelijkheid van het geld weg en krijgt het departement een gegarandeerd bedrag overgemaakt ongeacht hoeveel boetes er worden uitgeschreven. Op die manier moet de prikkel verdwijnen om alleen maar meer boetes uit te schrijven.

Minister van der Steur hield vol dat er vooral strenger werd gecontroleerd om het aantal doden in het verkeer terug te brengen. Nu blijkt dus dat de begroting van zijn departement tegen hem spreekt. Met de ingediende motie laat ook de coalitie weten weinig waarde te hechten aan de woorden van de minister.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here