Normaal gesproken wordt bij verwacht noodweer een risico code afgegeven, maar door de hogere temperaturen is het risico op natuurbranden fors. In het midden, zuiden, oosten en grote delen van de duingebieden kan het parkeren van een auto met een hete uitlaat in het gras al zorgen voor een fikse natuurbrand. Brandweerkorpsen staan dan ook op scherp en vanwege dit verhoogde risico is er code oranje afgegeven.
Droogte, oplopende temperaturen en wind zijn risicovolle factoren als het gaat om ontstaan van brand in een natuurgebied. Op de Veluwe ging het eerder al mis, bij Hoog Soeren ging een gebied ter grootte van vijftien voetbalvelden in vlammen op.
Bij het afgeven van code oranje zijn de hulpdiensten extra alert en gaan ze met meer materieel ter plaatse omdat tijdens deze fase natuurbranden zich erg snel kunnen uitbreiden. Bij code groen gaat de brandweer bijvoorbeeld met 1 voertuig ter plaatse, tijdens code oranje zijn dat er vier. De auto’s die ter plaatse gaan zijn speciaal uitgerust, ze hebben geperforeerde slangen waarin om de 80 centimeter een gaatje zit zodat er een watergordijn aangelegd kan worden om bijvoorbeeld een duinbrand tegen te kunnen houden.
Bijna alle natuurbranden worden door mensen veroorzaakt. Een auto die met hete uitlaat in het gras wordt geparkeerd, het weggooien van een nog brandende sigaret of nog smeulende kampvuurtjes zijn allemaal oorzaken van de branden. Martine Poels van de veiligheidsregio Midden- en Westbrabant adviseert recreanten om nooit zelf te gaan blussen. “Bij brand? Wegwezen en de brandweer bellen. Niet zelf een brand proberen uit te trappen. Bij dit weer en een beetje wind maak je de brand dan eerder groter, want je trapt de vonken in het rond. Op de dag dat we code oranje afgaven hadden we al een brandje in de Loonse en Drunense Duinen. Heel klein, omdat iemand snel de brandweer belde. En zaterdagmorgen hadden we er wéér twee die dankzij oplettende mountainbikers snel konden worden geblust”, vertelde ze het Algemeen Dagblad.