Politie mag geen verkeerscontroles gebruiken voor opsporing criminelen

0
1137
mogelijk aanslag met bakfiets gepland in hoofdsteden

De politie gebruikt diverse methodes om criminelen aan te kunnen houden. Maar een verkeerscontrole gebruiken om mogelijke criminelen aan te kunnen houden is verboden. Het gerechtshof in Amsterdam heeft een streep gehaald door de methode die de politie al lange tijd hanteerde. Er is inmiddels zelfs een verdachte vrijgesproken die door middel van een verkeerscontrole werd aangehouden.

De verdacht reed rond met 1 kilo wiet in zijn auto en liep tegen de lamp door een dynamische verkeerscontrole. De man werd vervolgd maar het gerechtshof vindt de verkeerscontrole misbruik van recht. Om die reden geldt de wietvondst niet als bewijs en kon het hof niet anders concluderen dan de man vrij te spreken.

Bij een dynamische verkeerscontrole zoekt de politie gericht naar mogelijke criminelen. Wordt er een verdachte auto gesignaleerd dan achtervolgd een onopvallende politieauto de mogelijke criminelen. Agenten in uniform laten de verdachte auto stoppen en geven aan dat het om een verkeerscontrole gaat. De agenten trekken intussen de gegevens van de inzittenden na en kijken of er sprake is van een criminele achtergrond.

De politie mag dit niet meer doen omdat controlebevoegdheden uit de Wegenverkeerswet niet gebruikt mogen worden voor andere doeleinden. Volgens het hof is het de politie er namelijk om te doen dat het gaat om opsporingsactiviteiten zonder dat er enige verdenking van een gepleegd strafbaar feit is. Daarmee maakt de politie zich schuldig aan schending van een fundamenteel rechtsbeginsel zo oordeelde het hof.

Volgens het hof wordt de dynamische controle op structurele schaal ingezet door de politie. Het Openbaar Ministerie laat desgevraagd weten dat het de uitspraak gaat bestuderen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here