Aantal grootverdieners bij politie toegenomen

0
980
Grootverdieners politie toegenomen

Steeds meer politiemedewerkers hebben een hoger inkomen dan Erik Akerboom, korpschef en hun hoogste baas. Daar waar dit er in 2015 nog 7 waren, tellen we in 2016 al 24 grootverdieners (meer dan een ministersalaris van 181.000).

De politie kan hier weinig tegen doen, en verwacht dat het aantal grootverdieners volgend jaar weer zal stijgen.

Oud-hoofdcommissaris en adviseur van de Amsterdamse politie Bernard Welten is al jaren topverdiener. Vorig jaar kreeg hij ruim 267.000 euro. Dit is inclusief pensioenbijdragen afgesproken bijdrage aan zijn woning.

Korpschef Akerboom, die in maart 2016 aantrad, verdiende fors minder: namelijk 147.000 euro. Dit laat zien dat de huidige Wet Normering Topinkomens (WNT) van minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken, voor de politie niet goed werkt.

Minister Stef Blok van Veiligheid en Justitie vindt het “geen fraai beeld,” hoewel hij de stijging wel had verwacht. ,,We normeren topinkomens in de publieke sector niet voor niets.” Blok vindt het daarom goed dat Plasterk heeft gewerkt aan een nieuwe wet om deze situaties in de toekomst te voorkomen.

Formeel voldoet de organisatie aan alle regels van de WNT. De leden van de korpsleiding zoals Akerboom mogen als ‘topfunctionarissen’ niet meer verdienen dan een minister. De vijf leden voldoen daaraan of vallen nog onder een wettelijke overgangsregeling.

Echter buiten de korpsleiding gelden hooggeplaatste medewerkers niet als topfunctionaris. Daarom geldt voor hen ook de norm van een ministerssalaris niet. Als zij meer verdienen, moet dit wel worden gemeld.

Juist deze groep van veel verdienende (oud-)chefs en adviseurs groeit. Naast Welten vinden we hier bijvoorbeeld ook oud-korpschef Gerard Bouman, die verdiende bijna 194.000 euro. De groep telt verder nog zes mensen die boven de norm zitten, maar dat is omdat zij vanwege een posttraumatische stressstoornis een eenmalige schadevergoeding hebben gekregen.

Ook politieke partijen zijn niet te spreken over het stijgende aantal politiemedewerkers dat meer verdient dan een minister. ,,De politie is er om regels te handhaven, niet om ze voor eigen gewin te ontwijken”, zegt PvdA-Kamerlid Attje Kuiken. ,,Een politieagent doet ontzettend zwaar en belangrijk werk voor een bescheiden salaris.”

Kuiken wil de wet van het kabinet (de zogeheten WNT 3) zo snel mogelijk behandelen. Dit moet dit soort ‘misstanden’ in de toekomst voorkomen.

Gert-Jan Segers van de ChristenUnie noemt het ‘teleurstellend’ dat er steeds meer topverdieners zijn. De ChristenUnie pleit al jaren voor meer geld voor de politie: ,,Maar dan wel voor de politiemensen op straat, niet voor de beloning van die paar grootverdieners.”

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here