Ambulances rijden te vaak voor niets

0
1260
Ambulance gehinderd

De Vereniging voor Verpleegkundigen en Verzorgenden (V&VN) zegt dat ambulances te vaak voor niets moeten uitrukken. Gevolg is dat ze langere aanrijtijden hebben voor de echte spoedgevallen.

Het zou vooral komen door falende procedures in de meldkamer. Zo zouden ambulances al bij een bij een bloedende vinger met sirenes uitrukken. Centralisten mogen nu alleen standaardvragen stellen, als ze meer ruimte krijgen voor eigen vragen kunnen ze een betere beoordeling uitvoeren. Volgens directeur van V&VN Sonja Kersten wordt hierdoor het ambulancevervoer alleen maar onnodig duur gemaakt.

Ook wordt er op de alarmcentrales met twee systemen gewerkt, een Amerikaans systeem en een Nederlands systeem. Het Amerikaanse systeem stuurt bij elke 112 melding direct een ambulance ter plaatse. Vervolgens moet de centralist een aantal aanvullende vragen stellen. Mocht daaruit blijken dat de ambulance toch niet noodzakelijk is dan wordt deze weer teruggeroepen.

De centrales willen naar 1 systeem toe en zijn nu aan het kijken welk systeem in gebruik kan blijven. De alarmcentrale in Amsterdam is inmiddels al overgestapt op het Nederlandse systeem.

Ook vergrijzing speelt een rol in de extra spoedritten die ambulances uitvoeren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here