Oud-agent mag weer werken als beveiliger

0
1105
Oud-Agent mag weer aan het werk

De korpschef van de politie moet een oud-agent weer tijdelijk toestemming geven om als beveiliger aan de slag te gaan. De rechter van de rechtbank in Den Bosch bepaalde dit vandaag.

De beveiliger uit Eindhoven kreeg in 2012 zijn aanstelling bij de politie. Hij kreeg hiervoor verschillende kledingstukken, waaronder ook een trainingspak met het logo van de politie. Drie jaar later vertrok hij bij de politie. De man vroeg zijn leidinggevende welke bedrijfskleding hij moest inleveren en stuurde hierop de gevraagde kleding terug.

In oktober 2016 bood de man het trainingspak te koop aan op Marktplaats. De politie stelde een onderzoek in en beschuldigde de man van verduistering. De korpschef vond dat de man voor het beveiligingswerk niet langer ,,aan de vereisten van betrouwbaarheid”. Hij had, aldus de chef, moeten weten dat kleding altijd eigendom van de politie blijft. Dit staat ook in de kledingregeling volgens de korpschef.

De man was zich er niet meer van bewust dat hij het trainingspak nog in de kast had liggen toen hij de overige kleding bij de politie inleverde. Hij is er naar zijn zeggen nooit op gewezen dat het pak eigendom blijft van de politie en heeft hier ook nooit regelgeving voor gezien.

De korpschef trok hierop in januari jl. de toestemming in van de oud-agent om beveiligingswerk te doen. De man maakte hiertegen bezwaar en verzocht de rechtbank een voorlopige voorziening te treffen, zodat hij zijn huidige werk als beveiliger kan behouden. Hij vindt de beslissing van de korpschef buiten proportie, omdat hij hierdoor zijn werk als beveiliger kan kwijtraken.

De rechter oordeelde dat de korpschef onvoldoende heeft kunnen motiveren dat er sprake is van verduistering. Volgens de rechter kan er uit de kledingregeling niet afgeleid worden dat alle goederen met politielogo eigendom blijven van de politie. Daarnaast heeft de man zelf contact opgenomen voor het retourneren van zijn kleding en is er niet gesproken over het trainingspak. Hij heeft eerder bij de Koninklijke Marechaussee ook zijn trainingspak mogen houden.

Al met al oordeelt de rechter dat de man geen verstandige beslissing heeft genomen door het trainingspak van de politie te koop aan te bieden op Marktplaats. Dit is echter onvoldoende om te spreken van verduistering en het naast zich neerleggen van rechtsregels. De korpschef moet hem daarom weer toestemming geven beveiligingswerk te doen, en de man de beveiligingspas geven totdat er een besluit is genomen over zijn bezwaar.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here