Asielkatten krijgen levenslang in de bajes

0
901
Asielkatten krijgen een tweede leven

Een aantal asielkatten die moeilijk herplaatsbaar zijn krijgen een tweede kans binnen de gevangenismuren in Vught. Het is de bedoeling dat ze muizen gaan vangen en gedetineerden vertier bieden.

Dunja (3) en Daisy(4) trapten het project in Vugt af en mogen de rest van hun leven muizen vangen op het gevangenisterrein. De dieren verbleven al langere tijd bij Dierentehuis ’s Hertogenbosch.

Volgens Mario Gevers, hoofd facilitaire zaken binnen de PI en Jolanda van Daalen, beheerder van het dierentehuis, krijgen de dieren een prachtig leven: “Zeg nou zelf, dit is toch een walhalla voor katten”, aldus Gevers die daarbij wijst naar de groene omgeving binnen de gevangenismuren.

“Een 32 hectare groot gebied waar veel lekker eten te vinden is. Dat is toch beter dan een hok in een dierentehuis. We hebben vier verblijven gemaakt dus is er ruimte voor nog twee katten. We bieden de beestjes een tweede kans en zijn tegelijkertijd bezig met duurzaam ondernemen. Een natuurlijke manier om ongedierte te bestrijden.”

Ook Jolanda van Daalen is dik tevreden over deze oplossing. “Ze zijn met hun kittens tijdelijk ondergebracht bij een gastgezin maar al snel bleek dat de moederpoezen moeilijk te herplaatsen zijn. Ze zijn niet goed gesocialiseerd, wild en schuw. Dan is dit toch een prachtige oplossing. Het mes snijdt nu aan twee kanten. Dunja en Daisy gaan hier muizen vangen en wij hebben in deze drukke tijd weer plek vrij om katten op te vangen die hopelijk wel herplaatsbaar zijn.”

Gedetineerde Jody zit op de afdeling voor veelplegers en blijkt een dierenvriend te zijn. “Ik wil ze wel verzorgen. Er is hier verder toch weinig te doen. Ze krijgen hier voldoende aandacht en worden echt niet aan hun lot overgelaten. Ik heb ze zo tam. Dat is me thuis ook gelukt. Van mij krijgen ze dadelijk melk in plaats van water. Mijn eigen kat heb ik drie jaar geleden gevonden in een zak. Dat was ook een wilde maar inmiddels komt hij op schoot en waakt hij over mijn vogeltje. Ik heb hem helaas al negen maanden niet meer gezien…..”

Volgens Gevers is het mooi meegenomen als de gedetineerden een band met de beestjes op kunnen bouwen. “Het zijn geen knuffelkatten, maar als dat toch gebeurt is dat leuk. we willen een leefomgeving creĆ«ren die zo normaal mogelijk is en daar horen dieren bij. De katten wennen aan de gedetineerden en andersom. Er ontstaat wederzijds vertrouwen en mogelijk een band. En door de katten te verzorgen, leren de gedetineerden verantwoordelijkheid, maar Daisy en Dunja zijn op de eerste plaats hier om te jagen.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here