Helft Nederlanders bezorgd over online veiligheid

0
856
Helft internetgebruikers bezorgd over veiligheid

Uit onderzoek van het CBS blijkt dat meer dan de helft van de Nederlanders sommige online activiteiten niet doet omdat ze bang zijn over de veiligheid online. De angst over de veiligheid op het web komt evenveel voor onder zowel mannen als vrouwen.

Personen tussen de 25 en 65 jaar zijn het meest terughoudend. 58 procent binnen deze leeftijdscategorie zag wel eens af van bepaalde internetactiviteiten als ze bezorgd waren over de online veiligheid. Mensen van 75 jaar en ouder zijn daar kennelijk minder mee bezig, hier ligt het percentage een stuk lager. Dat komt ook omdat deze groep mensen veel minder online actief is.

Ook het verschil tussen hoog- en laagopgeleide mensen is erg groot als het gaat om het wel of net uitvoeren van bepaalde activiteiten. van de hoogopgeleiden zegt 65 procent bepaalde dingen niet te doen, tegen 41 procent onder de lager opgeleiden. Het kan dan bijvoorbeeld gaan om het plaatsen van persoonlijke informatie op social media. Vier op de tien Nederlanders zagen hier in 2015 wel eens vanaf zo blijkt uit cijfers. 25 procent besloot wel eens om vanwege de veiligheid bepaalde bestanden niet te downloaden. 20 procent beperkte zijn online koopgedrag. Ook gebruik van wifi buiten de eigen woning werd beperkt als er zorgen waren over de veiligheid.

Europees gezien zag 19 procent van de internetgebruikers wel eens af van een online aankoop vanwege de zorgen over de veiligheid. In dit geval ging het dan om internetgebruikers tussen de 16 tot en met 74 jaar die in de twaalf maanden voorafgaand aan het onderzoek gebruik hadden gemaakt van het internet.

Besmetting met een computervirus blijkt nog steeds het meest voorkomende online incident. In veel gevallen gingen er gegevens verloren. 6 procent van de Nederlanders kregen met een virus te maken, drie procent had te maken met misbruik van persoonlijke gegevens. Ook drie procent van de Nederlanders kreeg te maken met incidenten waarbij er financiƫle schade werd opgelopen.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here