Staatssecretaris wil schonere politieauto’s

0
922
Van Touran naar Mini tijdens nieuwe aanbesteding?

Op dit moment rijdt de Nationale Politie rond in dieselvoertuigen. Staatssecretaris Sharon Dijksma (Milieu) vindt dat de overheid het goede voorbeeld moet geven als het om het milieu gaat en pleit voor schonere auto’s. Daarom hoopt ze dat de politie het goede voorbeeld wil gaan geven nu die bezig is met een nieuwe aanbesteding voor voertuigen.

De staatssecretaris wees op de afspraak om tijdens het vernieuwen van het wagenpark ook te kijken of auto’s milieuvriendelijker kunnen. In de nieuwe aanbesteding die staat gepland mogen alleen dieselvoertuigen meedoen en geen hybride- of benzineauto’s. Milieuorganisatie Natuur en Milieu noemde deze voorwaarde ongehoord en vindt het niet meer van deze tijd dat de overheid nog steeds kiest voor dieselvoertuigen die niet zuinig zijn. Temeer omdat de overheid burgers en bedrijven steeds meer wil laten kiezen voor duurzame brandstoffen en uit onderzoeken is gebleken dat dieselvoertuigen veel meer vervuilen dan is toegestaan.

Volgens de politie is een dieselvoertuig de goedkoopste optie omdat daarvoor geen motorrijtuigenbelasting met dieseltoeslag hoeft te worden betaald. Consumenten en bedrijven zijn wel verplicht om die toeslag te betalen. Het is niet de eerste keer dat het politieapparaat kritiek krijgt op de aanbesteding van voertuigen. In het verleden werden er politiemedewerkers omgekocht met cadeau’s en onterechte voordelen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here