Einde in zicht voor biljet van 500 euro

0
1250
Einde 500 euro biljet in zicht

Nog even en dan is het einde in zicht voor het biljet van 500 euro. Er is bijna geen winkel of tankstation te vinden die het biljet willen aannemen. De biljetten die in omloop zijn worden meestal gebruikt in het criminele circuit en dat is ook de voornaamste reden om geen nieuwe biljetten bij te drukken. Daarnaast heeft elektronisch betalen een enorme vlucht genomen de laatste jaren en ook dat speelde mee om het lilakleurige biljet af te schaffen.

Met de afschaffing wil men het geldverkeer tussen bijvoorbeeld, criminelen, terroristen of burgers die zwart geld betalen moeilijker maken.

Tot einde 2018 zullen er nog biljetten worden bijgedrukt, daarna is het definitief over. De bestaande biljetten blijven nog geldig. Duitsland stemde tegen het afschaffen van het biljet omdat er in dat land nog regelmatig legale grote betalingen plaatsvinden die contact worden afgerekend. Duitsland pleitte destijds ook voor invoering van het 500 euro biljet.

Ondanks dat biljetten van 200 en 100 euro ook bijna nergens worden geaccepteerd ziet de Europese Centrale Bank geen enkele reden om ook die coupures af te schaffen.

Wereldwijd is het briefje van 500 een van de meest waardevolle biljetten ter wereld. Amerika heeft het 100 dollar briefje als grootste eenheid in papiergeld. Canada schafte eerder al het biljet van 1000 dollar af om het criminelen moeilijker te maken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here