Drone bijna in botsing KLM toestel Schiphol

0
887
Overheid zou deel beveiligingskosten luchthaven moeten betalen

Piloten van een KLM toestel kregen vrijdagavond de schrik van hun leven toen een drone op ongeveer 30 meter passeerde. Het toestel, een Boeing 737, kon verder zonder problemen landen maar de schrik zat er goed in. De crew heeft melding gemaakt van het incident aan de luchtverkeersleiding en die heeft aangifte gedaan bij de luchtvaartpolitie.

Er zijn strenge regels omtrent het vliegen met drones bij luchthavens. Het is verboden om een drone de lucht in te sturen binnen een afstand van 15 kilometer rondom Schiphol. Begin april was er ook al een incident, toen maakten piloten van 3 verschillende toestellen melding van een drone die in de buurt van de landingsbanen vloog. Het ging toen om twee toestellen van KLM en een toestel van Easyjet.

Sharon Dijksma, staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu, kondige vorige maand al aan te beginnen met een voorlichtingscampagne om gebruikers van drones te wijzen op de regelgeving. Producenten van drones zijn in gesprek met Schiphol en de Luchtverkeersleiding Nederland om de software in drones aan te passen zodat deze niet meer in de buurt van luchthavens kunnen vliegen. Het gaat dan vooral om recreatieve drones. De staatssecretaris wil ook gaan kijken of het mogelijk is om een speciaal register te openen voor recreatieve drones.

Door het snel toenemend aantal drone-gebruikers vindt Dijksma het belangrijk dat mensen op de hoogte zijn van de geldende regels en dat er gecontroleerd en beboet gaat worden als er niet veilig wordt gevlogen. “Het is evident dat de vliegveiligheid van de bemande luchtvaart te allen tijden voorop staat” aldus Dijksma.

Hieronder een geluidsfragment waarin melding wordt gemaakt van de drone door piloten:

https://www.youtube.com/watch?time_continue=2&v=jBHuF8Ev8T8

Steven Verhagen, president van de Vereniging van Nederlandse Verkeersvliegers zegt over de bijna botsing: “Dit voorval toont wederom aan dat maatregelen snel nodig zijn. Het ministerie moet nu echt snel actie ondernemen door een grootschalige mediacampagne op te zetten en woorden in daden om te zetten. ”

De politie is na de melding nog gaan zoeken naar de dronevliegers maar kon ze niet traceren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here