Fietsendiefstal minder vaak gemeld

0
1023
Fietsendiefstal minder vaak gemeld

Elke dag worden er honderden fietsen gestolen. Gemiddeld wordt er elke dag 271 keer aangifte gedaan wegens de diefstal van een fiets. De Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit maakte bekend dat het aantal aangiften in 2015 is gedaald naar 98.916. In 2014 werd er 103.153 keer aangifte gedaan.

Toch is er geen reden om in feeststemming te zijn. Volgens de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit ligt het aantal diefstallen een behoorlijk stuk hoger. De Stichting heeft geen exacte cijfers maar heeft het vermoeden dat maar dertig procent van de slachtoffers aangifte doet bij de politie ondanks het advies om altijd aangifte te doen bij de diefstal van een fiets. Het is erg belangrijk om alle unieke kenmerken door te geven om de fiets sneller op te kunnen sporen. Denk hierbij aan merk, type, kleur en framenummer.

De cijfers van 2016 laten in ieder geval meer aangiften zien, gemiddeld 256 per dag. In totaal werd in de eerste drie maanden 23.290 keer aangifte gedaan. Het lijkt er dus op dat slachtoffers van fietsendiefstal sneller en eerder bereid zijn om hiervan aangifte te doen.

Kijken we naar het aantal inwoners, dan worden in de provincie Groningen de meeste fietsendiefstallen aangegeven. In totaal doet 1,73% aangifte, in Delft (1,48%), Enschede (1,39%) en Maastricht (1,37%) is de bereidheid om aangifte te doen van een fietsendiefstal het grootst.

Vlieland kon voorzichtig blij zijn, het aantal fietsendiefstallen daalde daar van negentien naar vier.

Ben je benieuwd naar de aangiftebereidheid in jouw gemeente? Klik dan hier

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here