Eerste snelle hybride politieauto

0
1471
Alerte beveiliger zorgt voor aanhouding.

Binnenkort kan het: een achtervolging met een hybride politieauto. Ford komt met de eerste hybride politieauto die snel genoeg is voor achtervolgingen in steden.

De Amerikaanse politieauto’s staan niet bekend om hun zuinige rijden, maar vooral om snelheid. Maar met een speciaal aangepaste hybride auto hoopt Ford toch de Amerikaanse politiekorpsen te overtuigen. Zij ontwikkelen een auto met een kleine, zuinige brandstofmotor en een elektrische motor. Daarnaast moet hij snel genoeg zijn om in steden de achtervolging te kunnen inzetten.

De troef is de speciale achtervolgingsmodus. De Police Responder Hybrid Sedan is een aangepaste versie van de Ford Fusion-hybride. Uiteraard heeft de auto ook kogelwerend glas, stoelrugleuningen die tegen messteken bestand zijn en zwaardere schokbrekers.

Een hybride is ideaal om zuinig en vooral stil te surveilleren. Zo rijdt de hybride tot 100 kilometer per uur op de elektrische motor. Echter, om de tweeliter brandstofmotor te starten, hoeft de bestuurder alleen maar vijf seconden plankgas te geven. De auto haalt dan het maximale vermogen uit beide motoren.

Met een gemiddeld verbruik van 7,4 liter per 100 kilometer volgt er ook een forse brandstofbesparing. Dit is bijna minder dan de helft van de brandstof die de huidige auto verbruikt. Deze auto, de Ford Taurus Police Interceptor-benzineauto, verbruikt namelijk 14 liter per 100 kilometer. De Amerikaanse politiekorpsen zouden volgens Ford per jaar ruim 3800 dollar per auto kunnen besparen.

In Nederland is er nog niet veel duidelijk over de aanbesteding van nieuwe politiewagens. Duurzaamheid telt tegenwoordig wel zwaarder mee, maar snelheid en acceleratie staan in elk geval niet hoog in het eisenpakket. Een nieuwe politieauto met alles erop en eraan zou een minimale topsnelheid van 170 kilometer per uur moeten halen en minimaal in 13 seconden op de 100 kilometer per uur zitten. Driekwart van het verkeer zou hiermee sneller weg kunnen zijn dan de politieauto’s.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here