Verzekeraars willen rookmelder verplichten

0
472
Rookmelder moet worden verplicht in alle huizen

In nieuwbouwwoningen is het al een verplichting geworden: de rookmelder. Het Verbond van Verzekeraars vindt dat niet genoeg en is van mening dat ook in sociale woningbouw de melder verplicht moet worden gesteld.

De Verzekeraars komen tot deze conclusie omdat ze constateren dat er veel ernstige branden voorkomen in oude stadswijken waar veel mensen wonen uit de lagere sociaaleconomische klasse. De branden komen dan ook vaak voor in huurwoningen en het Verbond van Verzekeraars wil dat met het verplicht stellen van de melder beperken en liefst voorkomen.

Ook ouderen die steeds langer zelfstandig blijven wonen behoeven volgens het Verbond meer aandacht. De kans dat ze slachtoffer worden van een brand is driemaal groter. Ook het aantal meldingen van brand en de daaruit voorkomende schadeclaims stijgt snel onder deze bevolkingsgroep.

Het Verbond van Verzekeraars wil nu samen met de brandweer gaan kijken hoe de brandveiligheid verbetert kan worden. Daarnaast willen ze de belangrijkste schadeoorzaken in kaart brengen en willen ze mensen bewuster maken van brandveiligheid.

Een aantal verzekeraars is bereid om een premievoordeel te geven aan verzekerden die een rookmelder installeren. Dat is nu nog een minderheid, veel vaker wordt er een premiekorting gegeven aan klanten die beschikken over het Politiekeurmerk Veilig Wonen. Wie in aanmerking wil komen voor dit keurmerk moet sowieso een rookmelder geïnstalleerd hebben.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here