De aanslagen in Brussel hebben er voor gezorgd dat het aantal telefoontjes bij de Nederlandse Politie enorm is gestegen. Inmiddels zijn er al ruim tweeduizend telefoontjes binnengekomen over verdachte personen en goederen die zijn achtergelaten. Normaal gesproken ontvangt de politie een paar honderd meldingen.
Afgelopen woensdag kreeg de politie een melding dat er in Zaandam bij een fastfoodketen iets aan de hand was. Een man en een vrouw zouden iets met draadjes doen. Reden voor de politie om de omgeving af te zetten en bijna te belegeren met auto’s, manschappen, honden en helikopters. Uiteindelijk bleek het loos alarm te zijn en kon weer worden afgeschaald.
De dag ervoor werd een verdieping van de NOS ontruimd in verband met de vondst van een poederbrief. En ook uitgeverij Sanoma in Hoofddorp werd ontruimd om een verdacht pakket. In beide gevallen bleek het loos alarm te zijn.
Veel mensen maken melding van achtergebleven koffers en tassen, de angst voor aanslagen zit er flink in. Ook was er een melder die doorgaf dat een Arabische man in zijn tas zat te rommelen. Mario Betting, hoofdofficier van dienst van de Landelijke Dienst Operationeel Centrum, geeft aan dat ze daar niet zoveel mee kunnen.
Volgens veiligheidskundige Rico Briedjal is het niet erg dat er een toename is van het aantal meldingen. Wat hem betreft moeten alle verdachte zaken worden gemeld en is het aan de autoriteiten om uit te zoeken wat de waarde is van een melding. Wel ziet Briedjal een gevaar in racial screening omdat iedereen met een baard en een hoofddoek nu opeens verdacht is. Volgens hem kan ook een Nederlander of iemand met een getinte huidskleur verdachte zijn.
Volgens de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid is het belangrijk dat we alert moeten zijn op verdachte omstandigheden en situaties. Achtergelaten koffers of mensen die veel interesse hebben in de beveiliging van een gebouw of terrein.
Volgens de Coördinator is het niet erg als het uiteindelijk loos alarm blijkt te zijn. Het is altijd beter om de politie te waarschuwen bij een verdachte situatie.