Slachtoffers strafbaar feit krijgen meer rechten

0
1113
Slachtoffers van een strafbaar feit krijgen meer rechten

Slachtoffers van strafbare feiten gaan in de toekomst meer rechten krijgen. Dit staat in een wetsvoorstel van minister van der Steur van Veiligheid en Justitie. Het plan van de minister kan op brede steun rekenen.

Zo krijgen slachtoffers straks direct informatie over bescherming, schadevergoedingen en hoe de aangifte verder verloopt en wat de status daarvan is. Ook kunnen ze direct juridisch advies krijgen. Het is de bedoeling dat dit direct in gang wordt gezet tijdens het eerste contact met de politie of het Openbaar Ministerie.

Ook wil de minister dat er meer aandacht komt voor de manier waarop politie, justitie en alle andere betrokken organisaties omgaan met minderjarige slachtoffers. De minister is van mening dat deze organisaties en instellingen beter moeten inspelen op de situatie en de behoefte van de jonge slachtoffers.

Het wetsvoorstel komt voort uit een nieuwe Europese richtlijn die minimumnormen stelt aan de wijze waarop slachtofferhulp wordt gegeven.

Mensen die als slachtoffer te maken hebben gekregen met een strafbaar feit hebben de afgelopen jaren steeds meer rechten gekregen. Zo kunnen ze, als ze daar prijs op stellen, een verklaring voorlezen tijdens het proces. Ze mogen tot op zekere hoogte zelf bepalen wat er in deze verklaring staat.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here