Politieagenten melden zich massaal ziek

0
869
campus krijgt beveiliging

Het ziekteverzuim bij de politie explodeert, gemiddeld zat in 2015 7 procent van de politieagenten ziek thuis. Gemiddeld zijn dat 4600 agenten per dag. Hoewel er door de korpsleiding verschillende maatregelen zijn genomen om het verzuim terug te dringen heeft dat helaas nog geen effect gehad.

De laatste jaren zit er een stijgende lijn in het ziekteverzuim van politieagenten. In 2013 lag het verzuim op 5,7 procent en in 2014 op 6,1. In 2015 is het verzuimcijfer dus weer gestegen. Reden voor de vele ziekmeldingen is onder andere de reorganisatie van de Nationale Politie. Frank Giltay, voorzitter van de centrale ondernemingsraad van de politie zegt “Een grote groep agenten leeft al lange tijd in angst en onzekerheid. Dienders worden daar letterlijk ziek van.” Hij zegt enorm geschrokken en geschokt te zijn door het verzuimcijfer. “Elke stijging is zorgelijk, maar nu hebben we het hier over een enorm percentage. Ik vind dit onacceptabel.”

Als we naar het gemiddelde ziekteverzuim kijken in Nederland ligt dat rond de 3,8 procent. Dat betekent dat het ziekteverzuim bij de politie bijna twee keer zo hoog is. Volgens Giltay is de menselijke maat volstrekt onderbelicht gebleven tijdens de reorganisatie. Zo kregen agenten te horen dat ze honderd kilometer verderop moesten gaan werken of er waren weinig raakvlakken met hun nieuwe functieprofiel.

Dat het de agenten hoog zit blijkt wel uit het feit dat ruim 6500 agenten bezwaar hebben gemaakt tegen hun nieuwe functie-indeling. Vooral agenten die diensten draaien in de ondersteunende functies maken bezwaar tegen hun nieuwe taken of een andere locatie. De ondernemingsraad wil dat de nieuwe korpschef, Erik Akerboom, een onafhankelijk onderzoek laat uitvoeren naar het hoe en waarom van het enorme ziekteverzuim.

Niet alleen de ondernemingsraad vindt het verzuim te hoog, ook de politietop vindt dat er wat moet gebeuren. Een woordvoerder gaf aan dat er begrip is voor de risico’s van het politievak maar dat het verzuim van 2015 een absolute tegenvaller is. Sinds 2015 is er een nieuw registratiesysteem in gebruik genomen voor ziekmeldingen. Het systeem is in staat om bijna maatwerk af te leveren waardoor inzicht in de aard van de ziekmeldingen steeds beter wordt. Er zal een analyse plaatsvinden van het verzuim gekoppeld aan een pakket aan maatregelen om het verzuim weer te laten dalen. In de analyse zal de vergrijzing, de langdurige personele reorganisatie en de werkdruk ook worden meegenomen.

Al in 2014 deed de politietop pogingen om het verzuim terug te dringen. TNO deed destijds onderzoek en kwam tot de conclusie dat de politie veel te weinig deed om de zieke medewerkers weer aan het werk te krijgen. Het ging daarbij om een paar duizend langdurig zieke medewerkers. Volgens hetzelfde onderzoek zou men in twaalf procent van de gevallen niet eens weten waarom een medewerker ziek thuis zou zitten. Alle acties die tot nu toe werden aangekondigd hebben nog helemaal geen effect gehad. Zelfs een in 2014 in het leven geroepen taskforce heeft niet kunnen voorkomen dat het verzuim weer is gestegen.

Veel politieagenten lopen door hun werk een posttraumatische stressstoornis (PTSS) op. Ruim 900 agenten vroegen de afgelopen drie jaar om erkenning van hun psychische problemen. In totaal werd er zeventien miljoen euro uitgekeerd aan smartengeld. Agenten die lijden aan PTSS hebben last van extreme spanningen, nachtmerries of slaapstoornissen. Om de agenten die werkzaamheden op straat uitvoeren weerbaarder te maken kregen ze sinds 2011 allemaal een cursus aangeboden, Mentale Kracht. De driedaagse cursus was geen groot succes vooral omdat men aangaf zich niet weerbaarder te voelen of omdat de cursusinhoud helemaal niet aansloot op hun werk. Tijdens de cursus werd door de instructeur bijvoorbeeld geopperd om een haka te doen tijdens het werk, een traditionele Maori-dans die af en toe nog te zien is tijdens rugbywedstrijden in Nieuw-Zeeland.

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here