Het aantal mensen dat te maken heeft met criminaliteit is ook in 2015 gedaald. Ruim 18 procent van de bevolking had vorig jaar te maken met criminaliteit, dat is een procent minder dan in 2014. Vooral bij vermogensdelicten en vandalisme daalden het aantal meldingen en aangiftes. Bij vermogensdelicten daalde het percentage van 13 naar 12,2 procent en het percentage van mensen die te maken hadden met vandalisme daalde van 6,8 naar 6,2 procent.
Ook het aantal meldingen over sociale overlast daalde tot twaalf procent, 36 procent van de bevolking gaf aan zich wel eens onveilig te voelen, daarmee is dat cijfer bijna gelijk aan 2014. Gevoel van onveiligheid in de eigen buurt bleef met 18 procent bijna gelijk aan 2014.De cijfers komen uit de Veiligheidsmonitor, een enquĂȘte van de Nationale Politie, gemeenten, het Ministerie van Veiligheid en Justitie en het CBS.
Het aantal meldingen over geweld bleef gelijk aan 2014. In vergelijking met 2012 zijn alle cijfers gedaald. Significant verschil zat ook in het percentage slachtoffers dat te maken kreeg met skimming en phishing, identiteitsfraude en hacken. Het percentage slachtoffers van koop- en verkoopfraude nam wel toe, cyberpesten kende een gelijk aantal slachtoffers.
Ook rondhangende jongeren zorgen over het algemeen voor een onveilig gevoel, maar dat percentage daalde sinds 2012 ook.