Treinreizigers zijn geweld ook zat

0
1087
Belg aangehouden na doodsbedreiging

Eerder maakten we al melding van het feit dat NS medewerkers lang niet alle incidenten meer melden. En de lijst met melding is lang en ernstig. Het rijdend personeel staat bloot aan berovingen, agressie, spugen, slaan en schoppen en er werd zelfs een conducteur bijna het perron af geduwd. Treinreizigers zijn dit ook zat zo meldt het Algemeen Dagblad. Via #ikspoorwel proberen ze samen het geweld voor eens en voor altijd uit te bannen.

Het begon met een oproep van Qmusic deejays Mattie en Wietze waarna vele treinreizigers onder het motto #ikspoorwel selfies delen. “Dit is de druppel, we kunnen de wetgeving niet veranderen maar we kunnen wel een tegengeluid laten horen” zo zeiden de deejays.

Uit onderzoek is gebleken dat het merendeel van het rijdend personeel (ruim negentig procent) te maken heeft met agressie. Ruim de helft meldt niet alle incidenten meer omdat ze het gevoel hebben dat er niets met hun meldingen wordt gedaan, sommige medewerkers zijn zelfs bang dat de meldingen tegen hun gebruikt worden en ze niet geschikt voor hun functie worden geacht.

Mattie en Wietze vinden de situatie “enorm dringend” en “we hebben zelf het gevoel dat geweld tegen conducteurs bijna dagelijks in de krant staat of in de journaals te zien is. De echte taak ligt in Den Haag natuurlijk, om hier met strengere maatregelen iets aan te doen. Dit lag binnen onze macht. Een symbolisch tegengeluid.”

Sinds de oproep van de deejays delen treinreizigers massaal een selfie. Ze maken daarbij met hun hand een stopteken. De hashtag #ikspoorwel doet de rest. Zelfs Staatssecretaris Dijksma van Infrastructuur en milieu zette een foto van haarzelf en collega Melanie Schultz op Twitter terwijl ze het stopteken maakten. Dijksma verklaarde op Qmusic dat hufters in het openbaar vervoer zo hard mogelijk moeten worden aangepakt.

“Het is een symbolisch tegengeluid om het geweld tegen NS personeel te stoppen.” zo zeggen de beide deejays.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here