Agressie niet goed afgehandeld volgens NS personeel

0
927
Van Touran naar Mini tijdens nieuwe aanbesteding?

Hoewel NS personeel bijna dagelijks te maken heeft met agressie zegt ruim 57 procent van het rijdend personeel niet alle incidenten meer te melden. Bijna 7 procent van het personeel geeft niet meer door dat ze te maken hebben gehad met berovingen of fysiek geweld. Spoorwegvakbond VVMC deed onderzoek en kwam met deze schokkende resultaten.

Sharon Dijksma, Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu, zegt erg geschrokken te zijn van de cijfers en hamert erop dat alle incidenten gemeld moeten worden. Het rijdend personeel doet dat niet meer omdat het gevoelt heerst dat er met de meldingen niets gedaan wordt.

Bedreigingen met wapens, berovingen en seksuele intimidatie worden veelal niet meer gemeld omdat het personeel het idee heeft dat er met de meldingen niets wordt gedaan en soms zijn ze zelfs bang dat meldingen tegen hen gebruikt worden. De Staatssecretaris heeft een tijd geleden nog tien miljoen euro extra uitgetrokken om de veiligheid op treinen te verhogen. Dit geld is vooral voor dubbele bezetting op trajecten waar zich veel incidenten voordoen. Ook op uitgaansavonden is het vaak raak en heeft het rijdend personeel vaak te maken met agressie.

De NS medewerkers zijn er klaar mee en vinden dat er nu eens echt aangepakt moet worden in plaats van oeverloze discussies voeren. Harder aanpakken en strenger straffen zo is het advies van het personeel. Dat zou de enige oplossing zijn om agressie terug te dringen.

Het veiligheidspersoneel wil graag kunnen beschikken over pepperspray en een wapenstok en als het aan het NS personeel ligt komt per direct de spoorwegpolitie weer terug.

Ruim 66 procent van de medewerkers die werden ondervraagd had minimaal 1 keer per jaar te maken met geweld en tien procent meer dan twintig keer per jaar. Het gaat daarbij om gevallen met schelden, bedreigen, schoppen en slaan en spugen. In 8 gevallen waarvan melding werd gemaakt werd er een poging gedaan een conducteur te wurgen en er werd zelfs een poging gedaan een conducteur van het perron te duwen. Een ander bizar voorval was het slaan van een conducteur met een voerbak voor een hond.

Hoewel de NS aangeeft dat het echt incidenten zijn is de mening van het personeel daarover anders en zegt dat het schering en inslag is. Voornaamste oorzaak voor de uitingen van agressie zijn de mensen die rijden zonder geldig vervoersbewijs, de zwartrijders en misbruik van alcohol en drugs.

De NS stelt dat ze als organisatie al veel maatregelen hebben genomen door bijvoorbeeld de inzet van extra agenten op stations, extra beveiligingscamera’s en zijn de toegangspoortjes versneld in werking gezet. Het bedrijf zegt continue te monitoren of de maatregelen effect hebben.

Inmiddels zijn er 200 extra vacatures opengesteld om veiligheidspersoneel aan te nemen en op te leiden. Die zouden begin volgend jaar ingezet kunnen worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here