Vuurwerk, wat mag wel en wat niet?

0
936
Vuurwerk kan zorgen voor slachtoffers

Tijdens de jaarwisseling van 2014/2015 vielen er in totaal 574 gewonden. Dat zijn er nog steeds veel te veel en vaak is de oorzaak onveilig of illegaal vuurwerk of onjuist gebruik. In een aantal gevallen zijn er zelfs dodelijke slachtoffers te betreuren.

De website www.veiligheid.nl heeft na onderzoek geconcludeerd dat de 574 gewonden van afgelopen jaar die op de spoedeisende hulp terechtkwamen het volgende letsel hadden:

 • 9 procent van de slachtoffers werd binnengebracht met letsel aan het gezicht.
 • 17 procent van de slachtoffers had letsel aan de handen.
 • 21 procent meldde zich met letsel aan vingers.
 • 24 procent had letsel aan de ogen.

De oogartsen registreerden dat meer dan de helft van de slachtoffers gewond raakten niet zelf het vuurwerk hadden afgestoken. Wel werden deze verwondingen vrijwel allemaal veroorzaakt door legaal vuurwerk. Traumachirurgen daarentegen zagen relatief veel slachtoffers van zelf afgestoken vuurwerk.

In 10 procent van de gevallen ging het om slachtoffers die gevonden vuurwerk hadden gebruikt.

Het is dus belangrijk dat als je met vuurwerk aan de slag gaat dat op zo’n veilig mogelijke manier doet. De politie heeft hiervoor op www.politie.nl diverse tips neergezet die we hier ook zullen overnemen.

Vuurwerk kun je indelen in 4 categorieën, namelijk F1, F2, F3 en F4. Hoe hoger het cijfer des te meer gevaar het vuurwerk oplevert:

Categorie F1: Vuurwerk dat heel weinig gevaar en bijna geen lawaai maakt. Kan worden gebruikt in een besloten ruimte, inclusief vuurwerk dat bestemd is voor gebruik binnenshuis. Vanaf de leeftijd van 12 jaar kan dit vuurwerk worden gekocht.

Categorie F2: Vuurwerk dat weinig gevaar oplevert en een laag geluidsniveau oplevert en bestemd is voor buitenshuis of een afgebakende plaats. Dit vuurwerk kan worden aangeschaft door personen van 16 jaar of ouder.

Categorie F3: In deze categorie valt vuurwerk dat middelmatig gevaar oplevert en bestemd is voor buitenshuis in een grote open ruimte. Het  geluidsniveau van het vuurwerk is niet schadelijk voor de menselijke gezondheid. Dit vuurwerk kan alleen worden gekocht door personen van 18 jaar of ouder.

Categorie F4: Dit is de zwaarste categorie als het om vuurwerk gaat. Vuurwerk in deze categorie levert groot gevaar op en is enkel voor professioneel gebruik. Het geluidsniveau mag niet schadelijk zijn voor de gezondheid.

Omdat het gebruik van vuurwerk gevaarlijk is, is het belangrijk alleen goedgekeurd consumentenvuurwerk te kopen bij erkende verkooppunten. Lees altijd de gebruiksaanwijzing die bij het vuurwerk geleverd wordt.

Goedgekeurd vuurwerk kun je herkennen aan:

 • een Nederlandse gebruiksaanwijzing.
 • Je kunt het alleen aanschaffen op 29,30 en 31 december. Als een van deze dagen op een zondag valt dan mag het vuurwerk ook op 28 december worden verkocht.
 • een “geschikt voor particulier gebruik” aanduiding.
 • Een afbeelding die weergeeft welke effecten je kunt verwachten van het soort vuurwerk.
 • De naam, plaats en handelsnaam van de fabrikant en importeur.
 • Een CE keurmerk.

Om alle risico’s te beperken is het belangrijk om vuurwerk veilig af te steken en er voorzichtig mee om te gaan. Blijf goed nadenken over de risico’s, zorg er altijd voor dat je geen alcohol hebt genuttigd, dit kan onder andere je reactievermogen aantasten.

Een aantal andere tips voor het veilig gebruik van vuurwerk

 • Lees altijd de gebruiksaanwijzing.
 • Zorg ervoor dat siervuurwerk stevig en stabiel staat opgesteld.
 • Zet vuurwerkpijlen in een fles en vul deze tot de helft met zand of water zodat deze niet omvalt.
 • Steek vuurwerk altijd aan met een aansteeklont.
 • Blijf op veilige afstand van het vuurwerk.
 • Draag veilige kleding, dus geen nylon. Kies kleding van spijkerstof, wol of katoen. Draag een jas zonder capuchon, hier kan vuurwerk in terechtkomen.

Vuurwerk kopen kan dus op een aantal dagen, het afsteken van vuurwerk mag alleen op 31 december tussen 18.00 uur en 02.00 uur. Heb je vuurwerk over? Dat mag je bewaren mits het niet meer is dan 25 kilo en je het op een plek kunt bewaren op een plaats die niet voor publiek toegankelijk is.

Ben je in overtreding dan kan er zwaar worden gestraft. Je kunt een boete krijgen of zelfs een gevangenisstraf. Die laatste kunnen flink oplopen. Voor meer informatie kun je kijken op de website van het Openbaar Ministerie.

Jongeren die in overtreding zijn bij minder zware overtredingen of misdrijven ook in aanmerking komen voor een Halt-straf. Dit is een korte en snelle aanpak waarbij bureau Halt de jongeren confronteert met zijn gedrag en de gevolgen daarvan. De jongere biedt zijn excuses aan, vergoedt de schade en moet specifieke leeropdrachten maken. Ook de ouders worden bij dit proces zeer actief betrokken.

Melding maken van illegaal vuurwerk kan bij de politie. Bel dan 0900-8844. Wil je anoniem melding maken van illegaal vuurwerk dan kun je Misdaad Anoniem bellen, 0800-7000. Illegaal vuurwerk levert gevaar op voor jouzelf en je omgeving.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here