Particuliere beveiliging koopvaardij dichtbij

0
1103
Kosten asieldebat hoger dan verwacht

Het is al jaren een enorm probleem. Vrachtschepen die op volle zee worden overvallen door piraten. De economische schade is enorm en tot nu toe wilde de Nederlandse overheid geen particuliere beveiliging inzetten om de schepen te beveiligen tegen piraten.

Nu wordt dat onder strikte voorwaarden misschien mogelijk. Het kabinet heeft een nieuwe stap gezet naar nieuwe wetgeving waardoor Nederlandse beveiliging mogelijk kan worden.

De kwestie ligt al tijden gevoelig omdat Nederlandse beveiligers geen wapens mogen dragen en de overheid zag de beveiliging ook niet als taak voor particuliere beveiligers. Ook nu nog heeft de PVDA het nog steeds niet op gewapende beveiligers die de schepen moeten gaan beveiligen.

Tweede kamerlid Sultan Günal-Gezer heeft gezegd dat de PVDA alleen de beste bescherming wil voor de bemanning van de schepen. Op dit moment wordt dat gegeven door de inzet van militairen en de PVDA ziet nog steeds geen reden om de beveiliging van deze schepen over te dragen aan particuliere instanties. De partij vindt het niet wenselijk dat de beveiliging wordt geregeld door huurlingen.

Premier Mark Rutte heeft gezegd dat het kabinet het nieuwe voorstel “met verve” zal verdedigen. In de nieuwe plannen blijft het de voorkeur van het kabinet om de beveiliging te verzorgen door mariniers maar indien dat niet mogelijk is moet beveiliging door particuliere bedrijven mogelijk zijn, zij het wel onder strikte voorwaarden.

Desgevraagd beaamde Rutte dat Nederland inmiddels wel achterloopt als het gaat om de inzet van particuliere beveiligers op schepen. Duitsland, Frankrijk, België en Engeland staan het al langere tijd toe.

Het kabinet zal kijken onder welke voorwaarden de particuliere beveiliging kan worden ingezet en zal ook kijken naar de regelgeving die geldt in de genoemde landen. Het gaat dan bijvoorbeeld om de voorwaarden die worden gesteld waaronder geweld gebruikt mag worden.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here