Medewerkers asielcentra mikpunt agressie

0
1034
COA zwaar onder vuur na incidenten met asielzoekers

Personeel van in totaal vier aanmeldcentra worden stelselmatig geconfronteerd met agressief gedrag van asielzoekers. Het gaat om fysiek geweld, bedreiging, intimidatie en scheldpartijen en andere vormen van agressie.

De Volkskrant heeft door een beroep te doen op de Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB) inzicht gekregen in rapportages van de interne meldsystemen. Uit deze gegevens blijkt dat de medewerkers van de aanmeldcentra in Ter Apel, Zevenaar, Apeldoorn en Den Bosch stelselmatig te maken hebben met agressief gedrag. Volgens de krant liggen de cijfers vele malen hoger omdat Schiphol met een eigen registratiesysteem werkt omdat daar personen het land binnenkomen met het vliegtuig.

De VVD is laaiend en vindt het ontoelaatbaar dat vluchtelingen die hun eigen land ontvluchten voor geweld in Nederland onveilige situaties creëren voor anderen. De partij wil dat er standaard aangifte wordt gedaan van dit soort gedrag. Deze aangifte kan gevolgen hebben voor de asielprocedure. De VVD wil tijdens het volgende debat met Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie, Klaas Dijkhoff, de situatie aan de kaak stellen. De SP wil van Dijkhoff weten of de medewerkers wel genoeg worden gesteund in deze kwestie.

Vluchtenlingenwerk Nederland vindt de situatie triest maar wil de cijfers in perspectief plaatsen. Volgens deze organisatie gaat het om 100 meldingen per jaar wat gezien de 22.000 aanmeldingen maar een klein percentage is.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here