OLVG spoedeisende hulp is overlast zat

0
1141
olvg is overlast op spoedeisende hulp zat

We maakten al eerder melding van de enorme overlast op de spoedeisende hulp in ziekenhuizen in geheel Nederland. Het OLVG (Onze Lieve Vrouwe Gasthuis) in Amsterdam is de overlast meer dan zat. Vooral op vrijdag en zaterdagavond is het raak in het ziekenhuis en komt zeker twee derde van de patiënten dronken richting de afdeling. Sommige mensen gooien met spullen, schelden er op los of spugen naar het personeel.

Volgens Michiel Gorzeman, arts en medisch manager van het OLVG, staat drank op de absolute nummer één als oorzaak van de overlast. “Drank staat met stip op één. Er is vaak een piek rond tien uur ’s avonds na een uit de hand gelopen vrijdagmiddagborrel en een piek rond vieren als de cafés sluiten.” Volgens Gorzeman zijn de meeste patiënten tussen de twintig en veertig jaar oud en komt het letsel vaak omdat ze vallen met hun fiets.

De overlast is groot volgens de arts, de patiënten zijn vervelend en onrustig en hebben helemaal geen zin om op hun behandeling te wachten. Als het te lang duurt dan worden ze agressief met alle gevolgen van dien. Ze geven over op de vloeren, plassen en poepen op de grond, vallen andere patiënten lastig en spugen naar artsen en verpleegkundigen. Volgens Gorzeman is er dan ook maar één oplossing om het geweld tegen te gaan: platspuiten of vastbinden.

Ook de mensen achter de balie hebben het zwaar. Die staan als eerste in contact met dronken patiënten en krijgen de volle laag over zich heen. Soms lopen de gemoederen zo hoog op dat de beveiliging van het ziekenhuis in moet grijpen. “We willen nu echt aan de bel trekken over de alcoholoverlast. Er moet meer aandacht voor komen in de horecawereld en via overheidsvoorlichting op school. Alcohol is geaccepteerd door de maatschappij maar het brengt een hoop agressie, onrust en veel zorg met zich mee. Er is veel aandacht voor drugs als XTC maar alcohol is een onderschat probleem”, zo zegt Gurzeman tegen het Parool.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here