Steeds minder veelplegers in Nederland

0
868
aanhouding na mishandeling beveiliger

Dagblad de Telegraaf meldt dat er steeds minder veelplegers zijn in Nederland. In elf jaar tijd is dat aantal bijna gehalveerd. In cijfers: in 2003 telde Nederland negenduizend veelplegers, in 2014 waren dat er nog vijfduizend. Het aantal gedetineerde veelplegers daalde ook; van 5,6 procent naar 3,8 procent.

Staatssecretaris Dijkhoff van Veiligheid en Justitie kan tevreden zijn over de cijfers en is dat ook. Volgens hem vermindert de criminaliteit ook nu er steeds minder veelplegers komen. Veelplegers nemen volgens Dijkhoff verhoudingsgewijs namelijk een groot aantal van alle misdrijven voor hun rekening.

Criminelen die alsmaar de fout ingaan kunnen rekenen op extra maatregelen vanuit de overheid. Zo is er bijvoorbeeld de maatregel Inrichting Stelselmatige Dader (ISD Maatregel) ingevoerd, een maatregel die voor maximaal twee jaar kan worden opgelegd. Dijkhoff is met deze maatregel minder tevreden, hij is van mening dat sommige daders een langere behandeling nodig hebben dan de twee jaar die de ISD maatregel nu mogelijk maakt.

Onderzoek wijst wel uit dat deze maatregel effectief is, niet in de laatste plaats omdat daders door deze maatregel langer vastzitten dan daders die deze maatregel niet opgelegd hebben gekregen. Ook bij jongvolwassenen (18-24 jaar) wordt de maatregel nog niet veel opgelegd, de overheid is inmiddels met een onderzoek bezig waarom dat nog niet is gedaan en gaat zorgen voor een betere beeldvorming bij de betrokken instanties.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here