Van Touran naar Mini met een volle tank?

0
1023
Van Touran naar Mini tijdens nieuwe aanbesteding?

De Nationale Politie gaat de komende jaren het wagenpark vernieuwen. Verschillende automerken hebben interesse om de nieuwe voertuigen te mogen leveren. Onder andere BMW, Opel, Mini, Mercedes en Peugeot hebben aangegeven mee te willen doen met de nieuwe aanbestedingsronde. Gaan we daarom van een Touran wellicht naar een Mini?

Inmiddels is men begonnen met het testen van verschillende auto’s om te kijken of ze voldoen aan de normen. Zo rijdt de politie onder andere met de Mini Countryman. In Heerenveen is deze auto verschillende keren gezien bij het bureau. BMW zou graag een 2 serie Gran Tourer leveren, Opel een Zafira en Mercedes een model B klasse. Peugeot heeft geen specifiek model genoemd.

Er worden verschillende eisen gesteld waar het nieuwe voertuig aan moet voldoen. Een van deze eisen is dat de auto minimaal 170 kilometer per uur moet kunnen rijden. Dat is bijzonder, want driekwart van het Nederlandse wagenpark kan sneller dan 170 kilometer per uur. De Mini rijdt echter 234 kilometer per uur.

Er worden meer bijzondere eisen gesteld aan de nieuwe auto’s. Zo moeten ze standaard zijn voorzien van een automaat, dienen de ramen zowel voor als achter elektrisch bedienbaar te zijn, waarbij de bediening van de ramen achter vanaf het dashboard uitgeschakeld moet kunnen worden. ABS, tractiecontrole en schijfremmen zijn ook een eis, net zoals climate control en verwarmbare buitenspiegels. Lichtmetaal mag juist weer niet, alle voertuigen moeten op stalen velgen met wieldoppen worden geleverd.

Ook aan de aanbesteding zijn allerhande regels verbonden. Zo moet een leverancier drie auto’s kunnen leveren die volledig uitgerust zijn en ze dienen allrisk verzekerd te zijn. Een extra set velgen met banden moet worden bijgeleverd en de leverancier moet zeven dagen per week van 07.00 tot 23.00 beschikbaar zijn om lekke banden te kunnen wisselen. Bij een technisch gebrek moet men binnen twee uur ter plaatse kunnen zijn. De meegeleverde gevarendriehoek moet windsnelheden tot 20 meter per seconde kunnen weerstaan zonder om te vallen.

Is dat alles? Nee, zeker niet. Elk nieuwe dienstauto dient met een volle tank te worden afgeleverd. We blijven Nederlanders……

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here