De dokter krijgt geregeld klappen

0
932
Dokter klappen

Er vallen klappen, bezoekers schelden artsen en verpleegkundigen uit of bedreigen de receptioniste. Op de spoedeisende hulp van het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch worstelen ze, net als in andere ziekenhuizen, met agressieve patiënten en bezoekers. En ondanks de aanwezigheid van een schietluik, beveiligers, rode alarmknoppen en anti-agressietrainingen wordt het steeds erger.

,,Mensen zijn soms zichzelf niet als ze hier zijn”, vertelt unithoofd John de Laat. ,,Ze zijn bang, ongerust of hebben pijn en hebben daardoor hun emoties minder onder controle.” Juist die emoties van bezoekers maken dat het kan escaleren.

Er zijn geen exacte cijfers bekend, maar alleen al overdag wordt de beveiliging gemiddeld een tot twee keer per week opgepiept vanwege een ‘incident’ op de SEH. De grootste ergernis van bezoekers is het soms lange wachten. Het leidt regelmatig tot verhitte discussies met de medewerkers. Maar op een spoedeisende hulp is het niet ‘wie het eerst komt, wie het eerst maalt’.

De triageverpleegkundige beslist wat spoed is en wie voorrang krijgt. Het kan dus gebeuren dat iemand die net binnen is direct gezien wordt door de arts en dat een ander soms lang moet wachten. Unithoofd De Laat: ,,We proberen mensen altijd uit te leggen waarom het soms lang duurt. Maar bij een groot ongeval of een heftige reanimatie of zo, is daar geen tijd voor en is het alle hens aan dek.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here